Červená řepa je velmi zdravá potravina, která obsahuje nejen velké množství vitamínů, ale také minerálů, především železa. Chuť červené řepy však nemusí vyhovovat každému a řada lidí upřednostní jinou zeleninu, ať už v podobě předkrmu, přílohy nebo salátu. Díky následujícímu receptu je však řepu možné upravit do takové podoby a chuti, kterou si zamiluje prakticky každý.
Velmi chutný salát z červené řepy
Na přípravu salátu budete potřebovat následující ingredience:
- červená řepa – 500 g
- mrkev – 300 g
- cibule – 350 g
- sójová omáčka – 4 polévkové lžíce
- slunečnicový olej – 100 g
- ocet – 2 lžíce (ocet lze nahradit také nastrouhaným jablkem – 1ks)
- cukr moučka – 2 lžíce
- pepř a sůl – dle chuti
Příprava salátu z červené řepy
Pro přípravu salátu je nutné pečlivě vybrat vhodný kusy zeleniny. Zvláště u řepy je důležité, aby byla tmavá, hutná a masitá – čím tmavší tato zelenina je, tím je obvykle měkčí a sladší, a také obsahuje více šťávy. Proces přípravy salátu je pak realizován následujícím postupem:
- Řepu a mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
- Nastrouhanou zeleninu dobře promíchejte a přidejte moučkový cukr.
- Po promíchání s cukrem nechte směs chvíli stát, aby řepa pustila šťávu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Osmažte cibuli na slunečnicovém oleji (dozlatova) a ještě za tepla přidejte k odstáté směsi řepy a mrkve – směs je nutné promíchat ještě za tepla, aby se všechny ingredience rychle dostaly na stejnou teplotu, zůstanou tak křupavé.
- Pokapejte směs sójovou omáčkou, octem a přidejte pepř dle chuti.
- Nakonec dosolte dle potřeby.
- Salát následně přikryjte a nechte 2 hodiny stát v lednici.
Pokud chcete dosáhnout pikantnější chuti, můžete do směsi přidat česnek či další koření.