Červená řepa je velmi zdravá potravina, která obsahuje nejen velké množství vitamínů, ale také minerálů, především železa. Chuť červené řepy však nemusí vyhovovat každému a řada lidí upřednostní jinou zeleninu, ať už v podobě předkrmu, přílohy nebo salátu. Díky následujícímu receptu je však řepu možné upravit do takové podoby a chuti, kterou si zamiluje prakticky každý.

Velmi chutný salát z červené řepy

Na přípravu salátu budete potřebovat následující ingredience:

  • červená řepa - 500 g
  • mrkev – 300 g
  • cibule – 350 g
  • sójová omáčka – 4 polévkové lžíce
  • slunečnicový olej – 100 g
  • ocet – 2 lžíce (ocet lze nahradit také nastrouhaným jablkem – 1ks)
  • cukr moučka – 2 lžíce
  • pepř a sůl – dle chuti

Příprava salátu z červené řepy

Pro přípravu salátu je nutné pečlivě vybrat vhodný kusy zeleniny. Zvláště u řepy je důležité, aby byla tmavá, hutná a masitá – čím tmavší tato zelenina je, tím je obvykle měkčí a sladší, a také obsahuje více šťávy. Proces přípravy salátu je pak realizován následujícím postupem:

  1. Řepu a mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
  2. Nastrouhanou zeleninu dobře promíchejte a přidejte moučkový cukr.
  3. Po promíchání s cukrem nechte směs chvíli stát, aby řepa pustila šťávu.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  5. Osmažte cibuli na slunečnicovém oleji (dozlatova) a ještě za tepla přidejte k odstáté směsi řepy a mrkve – směs je nutné promíchat ještě za tepla, aby se všechny ingredience rychle dostaly na stejnou teplotu, zůstanou tak křupavé.
  6. Pokapejte směs sójovou omáčkou, octem a přidejte pepř dle chuti.
  7. Nakonec dosolte dle potřeby.
  8. Salát následně přikryjte a nechte 2 hodiny stát v lednici.

Pokud chcete dosáhnout pikantnější chuti, můžete do směsi přidat česnek či další koření.

Sdílejte článek