Vajíčková pomazánka je velmi oblíbená a můžete si ji připravit během chvilky. Jakmile se uvaří vajíčka, zabere vám příprava této tradiční pomazánky jen pár minut. Její chuť vás příjemně překvapí. A když k tomu dáte ještě čerstvé pečivo, získáte tu nejlepší svačinu nebo lehkou večeři. Dobrou zprávou je, že vám na vše postačí jen pár věcí, takže i ušetříte.
Co budete potřebovat?
Tento recept na vajíčkovou pomazánku obsahuje i pár netradičních surovin, které byste asi v této pomazánce nečekali. To vám ovšem nezabrání v tom, abyste si na ní pořádně pochutnali. Věnujte její přípravě trochu svého času a zaručeně si pochutná celá domácnost. A budete mít navíc v rukávu domácí pomazánku také na oslavy nebo večírky. Na výrobu potřebujete:
- uzený sýr – 150 gramů,
- vejce – 3 ks,
- mrkev – 1-2 ks,
- česnek – 3-4 stroužky,
- pepř – ½ lžičky,
- majonéza – 1 lžíce,
- zakysaná smetana – 1 lžíce,
- sůl – špetka,
- chléb k podávání.
Pracovní postup
V první řadě klobásu, sýr a vejce natvrdo nastrouhejte na druhém struhadle. Měli byste použít kvalitní sýr, protože pomazánce dodá hodně chuti. Použít můžete i tavený sýr, ale cihla bude mnohem lepší. Do této směsi přidejte jemně nastrouhanou mrkev a česnek prolisovaný lisem nebo nakrájený najemno. Podle chuti přidejte také mletý černý pepř a případě i bylinky, na které máte zrovna chuť nebo patří mezi vaše oblíbence v kuchyni.
Poté přidejte zakysanou smetanu a majonézu ve stejném poměru a všechno důkladně promíchejte. Pomazánka získá velmi krémovou chuť, takže si na ní všichni pochutnáte. Jestli to bude potřeba, salát můžete ještě trochu osolit. Podávejte ji na chlebu nebo bagetě, ideálně z toustovače. Kombinace křupavého pečiva, jemného sýru a šťavnaté mrkve nic nepřekoná. V zimě půjde o skvělou svačinu a v létě tímto pokrmem můžete dokonce nahradit večeři.