O tom, že jsou vlašské ořechy zdravé, asi nikdo nepochybuje. Možná vás ale překvapí, že velmi prospěšné jsou i v nezralé podobě. Objevovat se začínají už v červenci a vy tak nemusíte čekat, až dozrají. I v zeleném stavu vám všestranně poslouží a podpoří vaše zdraví.
Všestranné účinky vlašských ořechů
Vlašské ořechy mají vysoký obsah vitamínu C, díky kterému posilují imunitní systém. Pomáhají ale také při únavě a depresi. Navíc detoxikují organismus, posilují játra a žaludek, čistí krev, sliznici jícnu a podporují vylučování těžkých kovů pryč z těla. Jejich olej posiluje vlasy a pomáhá zbavit se lupů. Mnoho účinků mají ale také jako syrové. Připravíte z nich například med, lék na bolest žaludku nebo léčivý olej na pokožku. Přečtěte si, jak na to.
Med ze zelených ořechů
Zelené vlašské ořechy můžete naložit do medu. Výsledný elixír pomáhá při anémii, bolestech v krku a onemocněních dýchacích cest. Hodí se tak při klasických chřipkách a nachlazení během zimního období. K přípravě budete potřebovat asi 40 zelených ořechů a med. Ořechy nakrájejte na čtvrtiny, vložte do skleněné nádoby a zalejte medem. Nádobu pečlivě uzavřete a nechte stát 40 dní. Poté můžete v případě potřeby med užívat. Doporučuje se 1 čajová lžička každé ráno na lačný žaludek.
Zažeňte bolest žaludku
Ze zelených ořechů připravíte i účinné žaludeční kapky, které vám pomohou při bolesti a podráždění žaludku. K jejich přípravě budete potřebovat:
- nezralé vlašské ořechy
- skořice
- anýz
- vanilkový lusk
- cukr
- alkohol
Ořechy nakrájejte na čtvrtky nebo plátky. Vložte je do sklenice a přidejte skořici, anýz a vanilkový lusk. Všechny ingredience zalijte alkoholem smíchaného s cukrem v poměru 1: 1. Směs nechte stát v klidu po dobu 5-6 týdnů. Poté ji přelijte do lahviček a užívejte podle potřeby. Denně by vám měla stačit 1 čajová lžička, toto množství nepřekračujte.