Trend zdravého životního stylu způsobuje, že si zapamatujeme seznam zakázaných potravin: čipsy, sodovky, čokoládové tyčinky a mnoho dalších surovin, které by bylo lepší zapomenout. Avšak i potraviny, které vypadají neškodně, mohou být skutečně špatné pro Vaše tělo, takže je důležité přehodnotit to, co si myslíte, že víte o zdravém jídle.
Zde je seznam potravin, od nichž je lepší se držet daleko, když jste v Supermarketu a nakupujete!
1. Krabí tyčinky
Čtěte také: Skrytá tvář na obrázku: ne každému se podaří ji objevit
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jedná se o populární a levnou složku mnoha salátů, ale bohužel to nemá nic společného s kraby, s výjimkou jména. Krabí tyčinky se skládají z broušených filet bílých ryb, které jsou někdy nahrazeny lepkem, škrobem, nebo bílky. To, co se nikdy nenahradí, je obrovské množství cukru, chuti, barviv a zesilovačů chuti včetně MSG, které způsobují závislost.
Kromě zjevného poškození ve formě nadváhy z výživových doplňků existuje také skryté riziko otravy potravinami. Krabí tyčinky se prodávají nejen mražené, ale i chlazené. Existuje zde vážné riziko, že pravidla pro skladování tohoto produktu jsou často porušována.
2. Ryby v plastových obalech
Přestože jsou tyto ryby velmi chutné, mají velkou nevýhodu – opravdu krátkou trvanlivost.
Proto jediný způsob, jak skladovat ryby v plastových obalech, je držet je v oleji. Pokud se ryby uchovávají ve slaném nálevu, existuje šance, že k nim byl přidán hexamethylenetetramin. Tato chemikálie je v mnoha zemích zakázána.
3. Uzené jídlo
Uzené potraviny jsou také velmi populární po celém světě. Ale jsou také důvodem mnoha debat o jejich škodlivosti na lidské zdraví. Existují tradiční metody udění, které fungují jako přírodní konzervační látky a mohou prodloužit životnost, a také levnější metody nazvané „kapalný kouř“, které jsou opravdu pochybné.
Škodlivé chemikálie s činidly zesilujícími chuť, fenoly a formaldehyd se často na balení neobjevují.
Pokud prostě nemůžete odolat chuti uzeného kuřete, nebo ryb, vyberte výrobky s příznaky přírodního udění.
4. Gumoví medvídci
Světlí a aromatičtí gumoví medvídci jsou velmi oblíbené u dětí a dospělých. Přísady moderních gumových medvídků jsou však často daleko od klasiky.
Přírodní pektin je často nahrazen želatinou z prasat a krásné barvy se vyrábějí se syntetickými zesilovači a barvivy. Kromě toho někteří výrobci používají oxid siřičitý jako konzervační prostředek a vždy jej nezmiňují na balení. Ten však může způsobit alergii ve vysokých dávkách.
5. Kukuřičné lupínky
[hana-code-insert name=’google‘ /]Kukuřičné vločky jsou v mnoha zemích velmi populární, a tak je miska kukuřičných lupínků prezentována jako „zdravá“ snídaně. Přísady a způsob výroby kukuřičných lupínků však mohou jasně odhalit, že všechny důvody, které podporují výhody kukuřičných lupínků, jsou jen marketingovým trikem.
Při smažení kukuřičných lupínků mizí z kukuřičné mouky všechny vitamíny. Cukr, olej, který se používají při smažení kukuřičných lupínků, a konzervační látky nejsou pro Vaše tělo užitečné. Kromě toho mohou vést ke zvýšení hmotnosti, pokud je budete pravidelně jíst.
6. Černé olivy
Jedná se o jednu z nejkontroverznějších potravin na našem seznamu. Dejme tomu tak: na světě nejsou žádné černé olivy. Zralé olivy mají obvykle tmavě fialovou, nebo hnědou barvu.
Černé olivy v plechovkách jsou zelené olivy obarvené speciálními živinami. Není to nebezpečné v malých množstvích, ale zároveň to není nic užitečného.
7. Polevy
Jsme zvyklí spojovat slovo „poleva“ s něčím čokoládovým, lesklým a lahodným. Kakao, máslo, mléko a cukr – toto je standardní seznam ingrediencí pro výrobu čokoládové polevy.
Výrobci však často používají jiný druh polev pro zakrytí sušenek, marshmallows a želé. Vypadá to mnohem lépe a barvy jsou krásné, ale ingredience, ze kterých byly vyrobeny, jsou velmi špatné. Mějte proto na paměti, že barviva potravin, syntetické chuťové zesilovače a další chemikálie se používají k výrobě řady produktů a nejsou pro lidské tělo dobrou volbou.
8. Červené fazole
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jídlo s červenými fazolemi má mnoho výhod a nevýhod. Ale tentokrát jsme z nějakého důvodu do seznamu přidali červené fazole.
Červené fazole mohou být skutečně škodlivé, pokud je vaříte špatně. Takže pokud je nevaříte dostatečně dlouho, mohou být jedovaté, protože v nich je mnoho přírodních toxinů. Aby bylo možné „odzbrojit“ červené fazole, je třeba je na několik hodin namočit do vody a poté je vařit nejméně jednu hodinu.
9. Hrozny
Jedná se o další jídlo, které má velmi krátkou trvanlivost. Hrozny je třeba jíst ihned poté, co si je koupíte. Výrobcům a supermarketům se to samozřejmě nelíbí, proto se snaží prodloužit jejich dobu trvanlivosti a zlepšit vzhled výrobků pomocí antioxidantů. Takže pokud kupujete hrozny, které se ani během několika dní nekazí, znamená to, že prošly chemickou úpravou.