Cuketa je velmi oblíbená zelenina. Jestli ji pěstujete na zahradě, potřebujete jistě nové a nové recepty. Jakmile totiž přijde čas její sklizně, budete jich mít doma požehnaně. Proto vám přinášíme velmi jednoduchý a chutný recept na cuketovou omáčku, na které si pochutná každý. Navíc ji můžete uchovat do sklenic, uskladnit do sklepa a pochutnat si na ní i mimo sezónu.
Co budete potřebovat?
Na cuketovou omáčku pochopitelně potřebujete tuto zeleninu, ale také pár dalších druhů. Samotná cuketa je trochu bez chuti, a proto ji musíte dochutit dalšími druhy surovin. Navíc tím přidáte i mnoho dalších vitamínů a minerálů do svého jídelníčku. A nakonec můžete omáčku použít k masu nebo jako dip k pokrmům. Na výrobu této dobroty potřebujete:
- cuketa – 2 ks,
- paprika kapie – 6 ks,
- rajče – 6 ks,
- cibule – 6 ks,
- česnek – 1 hlava,
- sůl – podle chuti,
- černý mletý pepř – podle chuti,
- bazalka – podle chuti,
- majoránka – podle chuti,
- oregano – podle chuti,
- olej na vaření – 1 dl.
Pracovní postup
Všechny druhy zeleniny nakrájejte na středně velké kousky. Smíchejte je ve velké míse s olejem a kořením. Plech vyložte pečicím papírem a zeleninu rozprostřete na plech. Poté zeleninu vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 stupňů a pečte po dobu asi 25 minut. Až bude zelenina upečená, přesuňte ji do velkého mixéru a přidejte do ní trochu benzoanu sodného nebo kyseliny citronové. V tuto chvíli již máte omáčku hotovou a čeká vás jen poslední krok, aby omáčka vydržela dlouho.
Na konzervant nesmíte zapomenout, jestli si chcete na této omáčce pochutnat i po několika měsících. Před přípravou omáčky si vezměte dostatek sklenic a vyvařte je. Sterilní sklenice a víčka jsou klíčové k tomu, abyste si užili svůj výsledek po dlouhou dobu. Horkou omáčku do nich nalijte, pevně uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru. Zakryjte je dekou nebo ručníky a takto je nechte vychladnout. Potom sklenice s omáčkou skladujte na tmavém a chladném místě. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com