Během sezóny mladých brambůrků by bylo hříchem nepřipravit si je alespoň jednou týdně. Takové brambory výborně chutnají i samotné, osolené a s máslem. No ještě lépe budou upečené na voňavém česneku a víně!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 1 kg nových brambor
- 3 stroužky česneku
- 1 PL citronové kůry
- 50 ml suchého bílého vína
- 3 PL slunečnicového oleje
- 50 g másla
- 1 svazek petrželky
- špetku rozmarýnu
- špetku oregana
- špetku pepře
- sůl dle chuti
Jak na to?
Nove brambůrky není třeba loupat, stačí je pouze umýt a drsnou částí houbičky na čištění nádobí trochu promnout. Takto umyté brambůrky pokrájejte na středně velké kousky.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Petrželku si nasekejte na drobno, smíchejte s oreganem, rozmarýnem a citrónovou kůrou, přidejte bílé víno, olej a protlačte česnek. Na závěr přisypte sůl a pepř a důkladně promíchejte. Potom po částech do směsi sypte brambory, které v ní dobře vykoupejte, přeložte na pekáč a na závěr na vrch brambůrků přidejte nakrájené máslo.
Brambory pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut a vedle pečení postupně přilévejte zbývající marinádu z vína, česneku a bylinek.
Přejeme dobrou chuť!