Pokud máte doma tři brambory, připravte si tyto bramborové placičky. Jsou tak lahodné, že si je zamilujete

Objevte kouzlo jednoduchosti s tímto receptem na bramborové placičky, které si zamiluje celá rodina. Stačí vám jen pár základních surovin a za chvíli máte na stole lahodný pokrm, který se hodí na oběd, večeři nebo jako pohoštění pro hosty. Navíc s česnekovým dipem získají tyto placičky ještě větší šmrnc. Vyzkoušejte je a užijte si dokonalou kombinaci křupavosti a jemné chuti!

Reklama

Suroviny:

Na placičky:

  • 3 středně velké brambory (asi 900 g), oloupané a uvařené v osolené vodě
  • 150 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička olivového oleje
  • čerstvá petrželka (volitelné)
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Na česnekový dip:

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku, najemno nasekané nebo prolisované
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce majonézy
  • trochu čerstvého kopru, jemně nasekaného (volitelné)
Shutterstock

Postup:

1. Připravte brambory:

Oloupejte brambory a uvařte je v osolené vodě do měkka (15–20 minut). Poté je slijte a ještě teplé rozmačkejte na hladkou kaši.

2. Vytvořte těsto:

Do bramborové kaše přidejte kukuřičný škrob, olivový olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Pokud máte rádi bylinky, přimíchejte také nasekanou petrželku.

3. Tvarujte placičky:

Z těsta vytvořte malé kuličky (asi 1 lžíci těsta na každou) a poté je zploštěte vidličkou do tvaru placiček.

Reklama
Shutterstock

4. Smažte placičky:

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a placičky smažte z obou stran 3–4 minuty, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

5. Připravte česnekový dip:

V malé misce smíchejte zakysanou smetanu, česnek, papriku, sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, majonézu a případně nasekaný kopr. Vše dobře promíchejte.

6. Servírujte:

Hotové bramborové placičky podávejte teplé s česnekovým dipem. Můžete je ozdobit čerstvou petrželkou nebo koprem.

Shutterstock

Tipy na servírování:

  • Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem jako lehký oběd.
  • Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo pečené zelenině.
  • Vyzkoušejte je i jako vydatnou snídani – například s volským okem nebo míchanými vejci.
  • Pokud pořádáte večírek, servírujte je jako chuťovku s různými omáčkami na namáčení.

Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se sami, že brambory mohou být chutné, jednoduché a všestranné!

Reklama