Červená řepa sice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ale někteří lidé ji mají velmi rádi. Jestli mezi ně patříte a oceňujete také její zdravotní přínosy, připravte si ji podle dnešního receptu. Snadno ji využijete jako přílohu ke grilovanému masu nebo do lehkého salátu. A navíc se jedná o recept podle slavného kuchaře Jamieho Olivera, takže si zaručeně pochutnáte.
Co budete potřebovat?
Na výrobu této skvělé přílohy potřebujete jen pár věcí. Základem je syrová řepa, kterou snadno najdete v každých potravinách. Postupujte krok za krokem a brzy si užijete jedinečnou zeleninovou přílohu u svého masa. K letnímu grilování jde o skvělou možnost, ale pochutnáte si na ní také v zimě. V obou případech vám dodá energii, vitamíny a živiny do těla. Na výrobu potřebujete:
- červená řepa – 500 gramů,
- česnek – 1 hlávka,
- sůl – podle chuti,
- majoránka – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- olivový olej – 6 lžic,
- balzamikový ocet – 3 lžíce.
Pracovní postup
Červenou řepu důkladně očistěte a nakrájejte na měsíčky. Připravte si zapékací mísu a vyložte ji alobalem. Nezapomeňte ho použít dostatek, aby pokrýval také stěny mísy. Do mísy poté vložte nakrájenou řepu, neoloupané stroužky česneku a vše dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Použít můžete také další koření nebo bylinky, které máte rádi. Nakonec řepu pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem. Nyní musíte udělat nejdůležitější část receptu.
Na červenou řepu položte další kus alobalu a konce zahněte na stěnách zapékací mísy. Musíte získat malý a uzavřený balíček, ve kterém bude řepa uzavřená jako v malém skleníku. Je to velmi důležité, protože tímto způsobem šťáva, chuť i vůně zeleniny zůstane uvnitř a o nic nepřijdete. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a červenou řepu pečte po dobu 60-90 minut. Po upečení musí být řepa krásně měkká. Takto připravenou ji můžete podávat jako přílohu k masu. Dobrou chuť!
Zdroj: irecept.cz