Piškotové těsto. Nejpoužívanější těsto při pečení koláčů. Přesto není piškot jako piškot. Ne každý ho umí připravit tak, aby i vypadal i chutnal. A zejména – aby nebyl hrudkovitý. Příprava dobrého piškotového těsta vyžaduje zručnost a pracovitost.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Piškotové těsto s limonádou
Toto těsto zní netradičně, ale bublinky jsou tou zázračnou ingrediencí, která Vašemu piškotu zajistí tu dokonalou jemnost a nadýchanost. Těsto bude vláčné a ani omylem Vám nezůstane hrudkovité. Jednou z největších výhod tohoto těsta je to, že dobré vydrží i několik dní.
Co budete potřebovat?
- 4 vejce
- 250 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 200 g sycené limonády podle chuti (ideální je pomerančová)
- 200 g rostlinného oleje
- 400 g mouky (já používám polohrubou, nic se však nestane pokud dáte hladkou)
- 1 lžičku sody (nebo prášek do pečiva)
Jak na to?
Pomocí mixéru si vyšleháme celá vejce, cukr a vanilkový cukr. Za stálého šlehání pomalu přidáváme rostlinný olej a limonádu. Do směsi přidáme mouku a prášek do pečiva, a znovu vyšleháme. Těsto si vylijte na plech, nebo do formy. Nezapomeňte vystlat pečícím papírem, nebo vymazat, případně pomoučit. Těsto pečeme cca 65 minut při teplotě 175 stupňů. Pokud je třeba a těsto po tomto čase ještě není upečené, zvyšte teplotu a pečte ještě 20 minut.
Po upečení těsto vyjměte a nechte vychladnout. Krájejte až po vychladnutí, neboť je těsto jemné a mohlo by se začít trhat.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Čokoládové piškotové těsto
Pro přípravu dortů často hospodyňky používají i čokoládové korpusy. Avšak není nad křehký piškotový čokoládový (nebo kakaový) korpus, který je v kombinaci s krémem, nebo s džemem příjemně hořko-sladký.
Co budete potřebovat?
- 250 g mouky (já používám polohrubou, nic se však nestane pokud dáte hladkou)
- 400 g cukru
- 2 vejce
- 1,5 lžičky sody
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 60 g másla (nebo margarínu)
- 0,2 dl vařící vody
Jak na to?
Smíchejte všechny složky těsta s výjimkou vody. Pořádně promíchejte šlehačem a po promíchání pomalu přidávejte vroucí vodu (pokud by těsto hodně zředilo, jednoduše přidejte trochu mouky). Plech, dortovou formu, si vymažte a vysypte moukou a vylijte těsto. Pečte 60 minut při teplotě 180 stupňů.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Mléčné piškotové těsto
Mléčné piškotové těsto se od klasického piškotu, jaký děláme běžně doma, velmi neliší. Za vyzkoušení však stojí, protože je velmi jemné a příjemně chutná jak ve formě bublaniny, tak jednoduchých dortů. Rozdíl je však v tom, že v tomto případě pracujeme s horkým mlékem. Pojďme se podívat, jak takové těsto upéct.
Co budete potřebovat?
- 1,2 dl mléka
- 60 g másla
- 165 g mouky (já používám polohrubou, nic se však nestane, pokud dáte hladkou)
- 1 prášek do pečiva
- 165 g cukru
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- špetku soli
Jak na to?
Troubu si předehřejte na 175 stupňů a plech, nebo formu si vystelte pečícím papírem. Na toto těsto je lepší papír než máslo a mouka. Dobře promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Máslo s mlékem nechte ohřát na sporáku a čekejte dokud se máslo nerozpustí. Neohřívejte na plném plynu, neboť mléko začne vřít. Aby recept vyšel správně, mělo by být mléko pouze horké.
Zatím si vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Potom vejce smíchejte s moukou a jemně promíchejte, aby se Vám suroviny spojily. Když je máslo rozpuštěné a mléko horké, pomaličku ho vlijte do připraveného těsta. Pečte při teplotě 175 stupňů přibližně půlhodinu.
Vyzkoušeli jste už některý z těchto receptů? My ano, jsou jedním slovem famózní!