Jednoduchý trik, díky kterému upečete vždy nejlepší měkkoučké piškotové těsto na koláč, které bude jemné jako obláček!

Piškotové těsto. Nejpoužívanější těsto při pečení koláčů. Přesto není piškot jako piškot. Ne každý ho umí připravit tak, aby i vypadal i chutnal. A zejména – aby nebyl hrudkovitý. Příprava dobrého piškotového těsta vyžaduje zručnost a pracovitost.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Piškotové těsto s limonádou

Toto těsto zní netradičně, ale bublinky jsou tou zázračnou ingrediencí, která Vašemu piškotu zajistí tu dokonalou jemnost a nadýchanost. Těsto bude vláčné a ani omylem Vám nezůstane hrudkovité. Jednou z největších výhod tohoto těsta je to, že dobré vydrží i několik dní.

Co budete potřebovat?

Čtěte také: Vzal staré auto a během týdne ho předělal na TOHLE, když jsme to viděli, zatajil se nám dech. Tohle mu závidí každá automobilka

  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 200 g sycené limonády podle chuti (ideální je pomerančová)
  • 200 g rostlinného oleje
  • 400 g mouky (já používám polohrubou, nic se však nestane pokud dáte hladkou)
  • 1 lžičku sody (nebo prášek do pečiva)

Jak na to?

Pomocí mixéru si vyšleháme celá vejce, cukr a vanilkový cukr. Za stálého šlehání pomalu přidáváme rostlinný olej a limonádu. Do směsi přidáme mouku a prášek do pečiva, a znovu vyšleháme. Těsto si vylijte na plech, nebo do formy. Nezapomeňte vystlat pečícím papírem, nebo vymazat, případně pomoučit. Těsto pečeme cca 65 minut při teplotě 175 stupňů. Pokud je třeba a těsto po tomto čase ještě není upečené, zvyšte teplotu a pečte ještě 20 minut.

Po upečení těsto vyjměte a nechte vychladnout. Krájejte až po vychladnutí, neboť je těsto jemné a mohlo by se začít trhat.

limonada cesto[hana-code-insert name=’google‘ /]Čokoládové piškotové těsto

Pro přípravu dortů často hospodyňky používají i čokoládové korpusy. Avšak není nad křehký piškotový čokoládový (nebo kakaový) korpus, který je v kombinaci s krémem, nebo s džemem příjemně hořko-sladký.

Co budete potřebovat?

  • 250 g mouky (já používám polohrubou, nic se však nestane pokud dáte hladkou)
  • 400 g cukru
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky sody
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla (nebo margarínu)
  • 0,2 dl vařící vody

Jak na to?

Smíchejte všechny složky těsta s výjimkou vody. Pořádně promíchejte šlehačem a po promíchání pomalu přidávejte vroucí vodu (pokud by těsto hodně zředilo, jednoduše přidejte trochu mouky). Plech, dortovou formu, si vymažte a vysypte moukou a vylijte těsto. Pečte 60 minut při teplotě 180 stupňů.

2 cesto[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Mléčné piškotové těsto

Mléčné piškotové těsto se od klasického piškotu, jaký děláme běžně doma, velmi neliší. Za vyzkoušení však stojí, protože je velmi jemné a příjemně chutná jak ve formě bublaniny, tak jednoduchých dortů. Rozdíl je však v tom, že v tomto případě pracujeme s horkým mlékem. Pojďme se podívat, jak takové těsto upéct.

Co budete potřebovat?

  • 1,2 dl mléka
  • 60 g másla
  • 165 g mouky (já používám polohrubou, nic se však nestane, pokud dáte hladkou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 165 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli

Jak na to?

Troubu si předehřejte na 175 stupňů a plech, nebo formu si vystelte pečícím papírem. Na toto těsto je lepší papír než máslo a mouka. Dobře promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Máslo s mlékem nechte ohřát na sporáku a čekejte dokud se máslo nerozpustí. Neohřívejte na plném plynu, neboť mléko začne vřít. Aby recept vyšel správně, mělo by být mléko pouze horké.

Zatím si vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Potom vejce smíchejte s moukou a jemně promíchejte, aby se Vám suroviny spojily. Když je máslo rozpuštěné a mléko horké, pomaličku ho vlijte do připraveného těsta. Pečte při teplotě 175 stupňů přibližně půlhodinu.

3 cestoVyzkoušeli jste už některý z těchto receptů? My ano, jsou jedním slovem famózní!