Úžasné muffiny s cuketou a parmazánem na letní výlety

Zdravé muffiny nejsou nesmysl. Připravíte si je velmi jednoduše a rychle. A navíc velmi efektivně zpracujete cuketu. Jestli si ji pěstujete na zahradě, tento recept se vám bude hodit. Cuketa se sýrem je dokonalá kombinace pro zdravé muffiny, které si vychutná celá rodina. Budete překvapení, jak budou chutnat vašim dětem.

Reklama

Co budete potřebovat?

Domácí cuketa je pochopitelně to nejlepší, co můžete použít. Navíc si na této oblíbené zelenině pochutnáte trochu jinak než obvykle. Velkou výhodou je, že nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí a připravíte je velmi rychle i snadno. Zvládne to i naprostý začátečník. Na výrobu potřebujete:

  • středně velká cuketa – 1 ks,
  • vejce – 2 ks,
  • mléko – 60 ml,
  • hladká mouka – 100 gramů,
  • olivový olej – 2 lžíce,
  • pšeničná krupice – 2 lžíce,
  • prášek do pečiva – 1 lžička,
  • sýr pecorino romano nebo parmazán – 50 gramů,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • sůl – podle chuti.
Shutterstock

Pracovní postup

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si formu na muffiny. Cuketu opláchněte a nastrouhejte (i se slupkou) nahrubo. Nezapomeňte z cukety pořádně vymačkat přebytečnou tekutinu, protože jinak budou muffiny extrémně vodnaté. V míse smíchejte cuketu s vejci a mlékem. Přidejte prosátou mouku, olivový olej, pšeničnou krupici a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dokonale propojily.

Reklama

Nastrouhejte si parmazán nebo pecorino romano a přidejte sýr do těsta společně s dalším kořením podle své chuti. Znovu vše důkladně promíchejte. Formu na muffiny můžete vymazat tukem, použít tuk ve spreji nebo ji vyložit papírovými (či silikonovými) košíčky na muffiny. Každou formu naplňte do ¾ připraveným těstem. Vložte muffiny do předehřáté trouby a pečte po dobu 15-20 minut, dokud nebudou nádherně zlaté a uvnitř hotové. Nechte je vychladnout a teprve poté je vyndejte z formy.

Shutterstock

Tipy pro lepší chuť i strukturu

Nejdůležitější krok pro dokonalé muffiny je správně vymačkaná cuketa. Nejjednodušší je umístit ji do látkové utěrky, zatočit látku a ždímat, dokud se nezbavíte většiny vody. Jestli nemáte po ruce parmazán, můžete klidně použít i eidam. A jestli chcete dosáhnout zajímavější chuti, můžete do těsta přidat také špetku sušené papriky, smaženou slaninu nebo nakrájenou šunku. A nezapomínejte ani na čerstvé bylinky ze své zahrádky. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: varimeslaskou.sk

Reklama