Banica je snad ten nejznámější pokrm z Bulharské kuchyně. Ochutnali jste ho už někdy? Momentálně se těší velké popularitě a díky tomuto receptu si ho můžete připravit i vy. Příprava je jako vždy jednoduchá a poměrně rychlá a existuje mnoho typů tohoto pokrmu. Každý turista by měl toto jídlo alespoň jednou v životě vyzkoušet.
Typy náplní se mohou lišit, můžete zvolit masovou nádivku, sýrovou, případně i smetanovo-jogurtovou. Těsto se obvykle připravuje trochu komplikovaně, ale v dnešním receptu si horníci připravíme s lístkovým těstem.
Budete potřebovat:
- 500 gramů listového těsta
- 300 gramů sýra (například balkánský)
- 4 vajíčka
- 150 gramů rozpuštěného másla
- 200 gramů zakysané smetany, případně kyselého mléka
- 2 vajíčka
postup:
Listové těsto si rozmrazíme, případně ho vyjmeme z lednice, pokud je jen chlazené. Rozdělíme ho na části.
V misce si smícháme sýr s vajíčky. Plech si potřeme rozpuštěným máslem a utlumila ho jednou vrstvou těsta. To potřeme máslem. Na těsto dáme vrstvu sýru a na vrch opět vrstvu těsta, které opět potřeme máslem. Těsto můžeme srolovat nebo jen navrstvit a nakrájíme na čtverce, aby se nám pokrm lépe servíroval. Je to zcela na vás. Jako poslední vrstva by měla jít sýrová. Celé to zalijeme kysanou smetanou s vajíčky, tak, jako při francouzských bramborách.
Horníci pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia alespoň 30 až 35 minut.