Bulharský slaný koláč Banica: Připravíte ho velmi rychle a výsledek je prostě úžasný -
Menu

Bulharský slaný koláč Banica: Připravíte ho velmi rychle a výsledek je prostě úžasný

Banica je snad ten nejznámější pokrm z Bulharské kuchyně. Ochutnali jste ho už někdy? Momentálně se těší velké popularitě a díky tomuto receptu si ho můžete připravit i vy. Příprava je jako vždy jednoduchá a poměrně rychlá a existuje mnoho typů tohoto pokrmu. Každý turista by měl toto jídlo alespoň jednou v životě vyzkoušet.

Typy náplní se mohou lišit, můžete zvolit masovou nádivku, sýrovou, případně i smetanovo-jogurtovou. Těsto se obvykle připravuje trochu komplikovaně, ale v dnešním receptu si horníci připravíme s lístkovým těstem.

Budete potřebovat:

  • 500 gramů listového těsta
  • 300 gramů sýra (například balkánský)
  • 4 vajíčka
  • 150 gramů rozpuštěného másla
  • 200 gramů zakysané smetany, případně kyselého mléka
  • 2 vajíčka

postup:

Listové těsto si rozmrazíme, případně ho vyjmeme z lednice, pokud je jen chlazené. Rozdělíme ho na části.

banica3
V misce si smícháme sýr s vajíčky. Plech si potřeme rozpuštěným máslem a utlumila ho jednou vrstvou těsta. To potřeme máslem. Na těsto dáme vrstvu sýru a na vrch opět vrstvu těsta, které opět potřeme máslem. Těsto můžeme srolovat nebo jen navrstvit a nakrájíme na čtverce, aby se nám pokrm lépe servíroval. Je to zcela na vás. Jako poslední vrstva by měla jít sýrová. Celé to zalijeme kysanou smetanou s vajíčky, tak, jako při francouzských bramborách.

banica4
Horníci pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia alespoň 30 až 35 minut.

banica2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Rychlý recept na koláč pobláznil celý svět, je absolutně výborný,…

I ve světě dezertů se dají najít skutečné unikáty, které dokážou zaujmout svou chutí. Jasným příkladem je i tento koláč,…
RECEPTY

Konečně jsem našla ten nejlepší recept na kuřecí řízky marinované…

Klasické kuřecí řízky zná každý. Ale je pravdou, že mnoho lidí jich už může být značně přejedeno, jelikož se v některých…
RECEPTY

Minutkové těstoviny se zakysanou smetanou, tuhle omáčku byste mohli jíst…

Známe to všichni, když přijdeme večer domů z práce, jsme po celém dni většinou tak unavení, že se nám do žádného…
RECEPTY

Celý život jste dělali řízky špatně. Tato metoda bez mouky…

Kuřecí maso je velice často používané a také zdravé. Jedná se o dietní a přesto velice výživnou stravu. Na internetu…
RECEPTY

Pokud máte doma brambory, olivový olej, máslo a česnek, tak…

Většina lidí nepovažuje pečené brambory za kdovíjakou pochutinu. To ovšem neochutnali ještě tento jedinečný recept, který se od přípravy, jakou…
RECEPTY

Když poprvé připravila tento pizza závin, každý se do něho…

Zapomeňte na klasiku v podobě jednohubek nebo chlebíčků. Až budete chtít někoho pohostit něčím co je skutečně skvělé, tak jim připravte…