Švestkový koláč, který vám dnes představíme, není jen tak obyčejný. Jedná se o skvělou kombinaci pudinku a švestek – kombinaci u koláčů zatím nevídanou! Dalším plusem tohoto koláče je to, že se nejedná o nijak složitou přípravu – těsto je klasický piškot, který je ale doplněný neobyčejnou kombinací. Nejlépe uděláte, když využijete švestičky ze své zahrádky.
Reklama
Příprava úžasného švestkového koláče
Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky,
- 2 ks vejce,
- 3 ks žloutky,
- 200 g másla,
- 1 hrnek cukru krupice,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 2 špetky soli,
- 2 lžíce krupice,
- 700 g švestek – vypeckovaných a rozpůlených,
- skořice podle chuti,
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 4 lžíce cukru krystal,
- 450 ml mléka.
Postup je následující:
- Nejprve si připravte těsto: máslo utřete s cukrem krupice do pěny, poté po jednom přidejte vejce a žloutky.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a vmíchejte do tekutého těsta. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě části (60 a 40 procent – tedy jedna část těsta bude o něco větší).
- Těsto dáme do lednice, aby ztuhlo.
- Švestky nakrájíme na čtvrtiny.
- Uvaříme si pudink, a to tak, že 400 ml mléka smícháme s cukrem krystal a přivedeme k varu. Zbylých 50 ml mléka ušleháme s pudinkovými prášky a vlijeme do horkého mléka. Mícháme do zhoustnutí a poté odstavíme.
- Plech si vyložíme pečicím papírem. Na dno navrstvíme těsto (větší část) – používáme k tomu své prsty.
- Těsto posypeme krupicí a na ni navršíme na husto švestky.
- Posypeme skořicí a zalijeme pudinkem.
- Nahoru navrstvíme druhou část těsta, kterou nastrouháme.
- Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 50 minut.
- Před podáváním nechte koláč uležet v lednici.
Dobrou chuť!
Reklama