Tento švestkový koláč ještě neznáte! Stojí za to ho vyzkoušet!

Švestkový koláč, který vám dnes představíme, není jen tak obyčejný. Jedná se o skvělou kombinaci pudinku a švestek – kombinaci u koláčů zatím nevídanou! Dalším plusem tohoto koláče je to, že se nejedná o nijak složitou přípravu – těsto je klasický piškot, který je ale doplněný neobyčejnou kombinací. Nejlépe uděláte, když využijete švestičky ze své zahrádky.

Příprava úžasného švestkového koláče

Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky,
  • 2 ks vejce,
  • 3 ks žloutky,
  • 200 g másla,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 2 špetky soli,
  • 2 lžíce krupice,
  • 700 g švestek – vypeckovaných a rozpůlených,
  • skořice podle chuti,
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 4 lžíce cukru krystal,
  • 450 ml mléka.

Postup je následující:

Čtěte také: Dokonalá příloha k jídlu: pikantní červená řepa se strouhaným křenem

  1. Nejprve si připravte těsto: máslo utřete s cukrem krupice do pěny, poté po jednom přidejte vejce a žloutky.
  2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a vmíchejte do tekutého těsta. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě části (60 a 40 procent – tedy jedna část těsta bude o něco větší).
  3. Těsto dáme do lednice, aby ztuhlo.
  4. Švestky nakrájíme na čtvrtiny.
  5. Uvaříme si pudink, a to tak, že 400 ml mléka smícháme s cukrem krystal a přivedeme k varu. Zbylých 50 ml mléka ušleháme s pudinkovými prášky a vlijeme do horkého mléka. Mícháme do zhoustnutí a poté odstavíme.
  6. Plech si vyložíme pečicím papírem. Na dno navrstvíme těsto (větší část) – používáme k tomu své prsty.
  7. Těsto posypeme krupicí a na ni navršíme na husto švestky.
  8. Posypeme skořicí a zalijeme pudinkem.
  9. Nahoru navrstvíme druhou část těsta, kterou nastrouháme.
  10. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 50 minut.
  11. Před podáváním nechte koláč uležet v lednici.

Dobrou chuť!