Není nad křupavoučké, jemné a především čerstvé domácí rohlíky! Namazané s máslem a marmeládou, pomazánkovým máslem a šunkou nebo třeba se sladkou pomazánkou. Mmm, to je dobrota a už jen při pouhé představě se mi sbíhají sliny. Vám ne?
Reklama
Proč rohlíky kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Nic na tom není a já věřím, že to zvládne úplně každý. Recept na domácí rohlíky, které krásně voní, jsou křupavé a přitom tak jemné si určitě okamžitě zamilujete.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 600 ml mléka
- 1 kg hladké mouky
- 250 ml oleje
- 2 kostičky droždí
- 1 polévkovou lžíci cukru krupice
- 2 čajové lžičky soli
- špetku sezamu
- špetku kmínu
Jak postupovat při přípravě?
- Jako první si ohřejte 200 ml mléka, aby nebylo horké, ale pouze vlažné.
- Přidejte k němu lžíci cukru a zamíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Do mléka s cukrem nadrobte kostičky droždí a nechte vzejít kvásek.
- Mezitím si v jiné misce prosejte mouku, přidejte k ní olej a zbytek mléka.
- Jakmile vzejde kvásek, přidejte i kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
- Když těsto vykyne, odebírejte z něj po částech a vytvořte cca 30-40 ks kuliček.
- Z každé kuličky vyválejte tenký plát, který srolujte do tvaru rohlíku.
- Plech vyložte pečicím papírem a rohlíky na něho vyskládejte.
- Před pečením je možné rohlíky potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat kmínem či sezamem – zkrátka tak, jak to máte rádi.
- Rohlíky vložte do předehřáté trouby a pečte na 220 °C cca 10-12 minut.
- Po vytažení z trouby rohlíky přikryjte čistou utěrku a nechte alespoň 5 minut odpočinout.
Domácí rohlíky jsou mnohem lepší, nežli ty kupované. Jakmile je jednou ochutnáte, určitě mi dáte za pravdu!
Reklama