Křupavoučké domácí rohlíky, které si hravě uděláte doma

Není nad křupavoučké, jemné a především čerstvé domácí rohlíky! Namazané s máslem a marmeládou, pomazánkovým máslem a šunkou nebo třeba se sladkou pomazánkou. Mmm, to je dobrota a už jen při pouhé představě se mi sbíhají sliny. Vám ne?

Proč rohlíky kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Nic na tom není a já věřím, že to zvládne úplně každý. Recept na domácí rohlíky, které krásně voní, jsou křupavé a přitom tak jemné si určitě okamžitě zamilujete.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 600 ml mléka
  • 1 kg hladké mouky
  • 250 ml oleje
  • 2 kostičky droždí
  • 1 polévkovou lžíci cukru krupice
  • 2 čajové lžičky soli
  • špetku sezamu
  • špetku kmínu

Jak postupovat při přípravě?

  1. Jako první si ohřejte 200 ml mléka, aby nebylo horké, ale pouze vlažné.
  2. Přidejte k němu lžíci cukru a zamíchejte, aby se cukr rozpustil.
  3. Do mléka s cukrem nadrobte kostičky droždí a nechte vzejít kvásek.
  4. Mezitím si v jiné misce prosejte mouku, přidejte k ní olej a zbytek mléka.
  5. Jakmile vzejde kvásek, přidejte i kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
  6. Když těsto vykyne, odebírejte z něj po částech a vytvořte cca 30-40 ks kuliček.
  7. Z každé kuličky vyválejte tenký plát, který srolujte do tvaru rohlíku.
  8. Plech vyložte pečicím papírem a rohlíky na něho vyskládejte.
  9. Před pečením je možné rohlíky potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat kmínem či sezamem – zkrátka tak, jak to máte rádi.
  10. Rohlíky vložte do předehřáté trouby a pečte na 220 °C cca 10-12 minut.
  11. Po vytažení z trouby rohlíky přikryjte čistou utěrku a nechte alespoň 5 minut odpočinout.

Domácí rohlíky jsou mnohem lepší, nežli ty kupované. Jakmile je jednou ochutnáte, určitě mi dáte za pravdu!

Čtěte také: Do jednoho pekáče dala brambory, mleté maso a na to vajíčka. Dala to do trouby a po chvilce vyndala tak výbornou večeři, že všem tekly sliny