Cordon bleu je oblíbená klasika. Můžete si ji připravit jak z kuřecích prsou, tak také z vepřového masa. Jsou to v podstatě řízky, které naplníte šunkou a sýrem. A jen takhle málo stačí, abyste připravili něco úžasného! I když může být příprava trochu náročnější (zabere hodně času), určitě to stojí za to snažení. Samotný čas na vaření už vám tolik času nezabere.
Ingredience
- 4 ks kuřecích prsou,
- 1 stroužek česneku,
- sůl a pepř podle chuti,
- 1 lžička sušené petrželové nati,
- 5 lžic plnotučné hořčice,
- 8 plátků šunky,
- 8 plátků sýra,
- 2 ks vejce,
- ¼ šálku mléka,
- 1,5 šálku strouhanky,
- 4 lžíce stolního oleje.
Příprava
- Kuřecí prsa omyjeme. Překrojíme je na podélně polovinu, abychom dostali celkem 8 kousků.
- Každý kuřecí kousek ještě naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme prolisovaným česnekem a posypeme sušenou petrželkou.
- Každý plátek ještě potřeme hořčicí, položíme na něj plátek šunky, sýra a srolujeme.
- Obalíme podobně jako řízky – ve vejcích rozšlehaných v mléce a obalíme ve strouhance.
- Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem a potřete olejem. Na něj naskládejte připravené řízky a pečte na 210 °C asi 35 minut.
Cordon bleu
Tento původně francouzský řízek můžete také najít pod označením cordon blue nebo gordon blue/bleu. Původně se jednalo o plněný řízek, jehož základem bylo telecí maso. To je ale poměrně obtížné sehnat, a tak si ho lidé začali připravovat z klasického kuřecího a vepřového masa, které jsou dnes v restauracích i nejčastější. Málokde ještě narazíte na Cordon bleu z telecího masa. A jaký sýr můžete použít? Takový jaký máte rádi. V původních francouzských receptech najdete goudu nebo ementál.