Redakce ProSvět.cz
3 prosince, 2018

Cordon bleu je oblíbená klasika. Můžete si ji připravit jak z kuřecích prsou, tak také z vepřového masa. Jsou to v podstatě řízky, které naplníte šunkou a sýrem. A jen takhle málo stačí, abyste připravili něco úžasného! I když může být příprava trochu náročnější (zabere hodně času), určitě to stojí za to snažení. Samotný čas na vaření už vám tolik času nezabere.

Ingredience

  • 4 ks kuřecích prsou,
  • 1 stroužek česneku,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • 1 lžička sušené petrželové nati,
  • 5 lžic plnotučné hořčice,
  • 8 plátků šunky,
  • 8 plátků sýra,
  • 2 ks vejce,
  • ¼ šálku mléka,
  • 1,5 šálku strouhanky,
  • 4 lžíce stolního oleje.

Příprava

  1. Kuřecí prsa omyjeme. Překrojíme je na podélně polovinu, abychom dostali celkem 8 kousků.
  2. Každý kuřecí kousek ještě naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme prolisovaným česnekem a posypeme sušenou petrželkou.
  3. Každý plátek ještě potřeme hořčicí, položíme na něj plátek šunky, sýra a srolujeme.
  4. Obalíme podobně jako řízky – ve vejcích rozšlehaných v mléce a obalíme ve strouhance.
  5. Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem a potřete olejem. Na něj naskládejte připravené řízky a pečte na 210 °C asi 35 minut.

Cordon bleu

Tento původně francouzský řízek můžete také najít pod označením cordon blue nebo gordon blue/bleu. Původně se jednalo o plněný řízek, jehož základem bylo telecí maso. To je ale poměrně obtížné sehnat, a tak si ho lidé začali připravovat z klasického kuřecího a vepřového masa, které jsou dnes v restauracích i nejčastější. Málokde ještě narazíte na Cordon bleu z telecího masa. A jaký sýr můžete použít? Takový jaký máte rádi. V původních francouzských receptech najdete goudu nebo ementál.

Sdílejte článek