Bramborový salát je společně s cukrovím a kaprem snad největší klasika Vánoc u nás. Tradice jsou důležité, ale kdo říká, že nemůžete mít saláty třeba dva?
Tento salát si zamiluje celá vaše rodina a přátelé. Kombinace je lehce netypická, ale přitom je tak dobrý! Navíc je červená řepa jednou z nejvíce zdravých potravin a tak uděláte něco i pro své zdraví. Příprava je naprosto jednoduchá a výsledek lahodný. Stačí jen uvařit pár ingrediencí, nakrájet nebo nastrouhat a smíchat! Uvidíte, jak si i vy tento salát oblíbíte.
Já jsem začala připravovat více salátů, když jsem chtěla klasickou večeři o něco ozvláštnit. Nechtěla jsem bramborový salát úplně nahrazovat a tak jsem udělala saláty dva! Kdo ví, třeba budou tento rok na stole saláty tři!
Budete potřebovat:
- 200 g šunky
- 200 g uvařených brambor
- 150 g uvařené mrkve
- petrželová nať
- 1 jablko
- 200 g uvařené červené řepy
- 100 g majonézy
Jak na to?
Ze všeho nejdříve si nakrájejte šunku na tenké plátky (můžete i nastrouhat na struhadle pokud chcete). Dále si připravte jablko – oloupejte a nastrouhejte nahrubo a smíchejte s šunkou a majonézou.
Uvařené brambory nakrájejte na malé kostičky, jako jste zvyklí u klasického bramborového salátu. Salát bude lepší pokud si brambory uvaříte den (nebo alespoň nějakou dobu/x hodin) předem ve slupce a až poté oloupete, nakrájíte a tak dále.
Červenou řepu a mrkev taktéž nastrouhejte nahrubo a přidejte k ostatním ingrediencím. Vše promíchejte.
Nyní už stačí jen dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou. Jako ozdobu použijte petrželovou nať. A je hotovo!
Podávejte jako přílohu k řízku, obalované rybě nebo klidně jako samotný pokrm, salát vás docela dobře zasytí!
Přejeme vám dobrou chuť !