Redakce ProSvět.cz
4 prosince, 2018

Bramborový salát je společně s cukrovím a kaprem snad největší klasika Vánoc u nás. Tradice jsou důležité, ale kdo říká, že nemůžete mít saláty třeba dva?

Tento salát si zamiluje celá vaše rodina a přátelé. Kombinace je lehce netypická, ale přitom je tak dobrý! Navíc je červená řepa jednou z nejvíce zdravých potravin a tak uděláte něco i pro své zdraví. Příprava je naprosto jednoduchá a výsledek lahodný. Stačí jen uvařit pár ingrediencí, nakrájet nebo nastrouhat a smíchat! Uvidíte, jak si i vy tento salát oblíbíte.

Já jsem začala připravovat více salátů, když jsem chtěla klasickou večeři o něco ozvláštnit. Nechtěla jsem bramborový salát úplně nahrazovat a tak jsem udělala saláty dva! Kdo ví, třeba budou tento rok na stole saláty tři!

Budete potřebovat: 

  • 200 g šunky
  • 200 g uvařených brambor
  • 150 g uvařené mrkve
  • petrželová nať
  • 1 jablko
  • 200 g uvařené červené řepy
  • 100 g majonézy

Jak na to? 

Ze všeho nejdříve si nakrájejte šunku na tenké plátky (můžete i nastrouhat na struhadle pokud chcete). Dále si připravte jablko - oloupejte a nastrouhejte nahrubo a smíchejte s šunkou a majonézou.

Uvařené brambory nakrájejte na malé kostičky, jako jste zvyklí u klasického bramborového salátu. Salát bude lepší pokud si brambory uvaříte den (nebo alespoň nějakou dobu/x hodin) předem ve slupce a až poté oloupete, nakrájíte a tak dále.

Červenou řepu a mrkev taktéž nastrouhejte nahrubo a přidejte k ostatním ingrediencím. Vše promíchejte.

Nyní už stačí jen dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou. Jako ozdobu použijte petrželovou nať. A je hotovo!

Podávejte jako přílohu k řízku, obalované rybě nebo klidně jako samotný pokrm, salát vás docela dobře zasytí!

Přejeme vám dobrou chuť !

Sdílejte článek