Recept na tyhle makové řezy mám od mojí babičky, která pro mě byla kuchařka s velkým K. V kuchyni se dokázala otáčet a její dobroty byly vyhlášené. Výborné makové řezy podle jejího receptu doma své rodině připravuji často a pokaždé se po nich jenom zapráší.
Reklama
Pokud i vy máte rádi mák a nikdy nedokážete odolat něčemu sladkému na zub, pak je tento recept určený právě vám a já věřím, že vám udělá radost. S jeho pomocí totiž připravíte ty vůbec nejlepší makové řezy na světě, po kterých se vám budou dělat boule za ušima. Nevěříte? Tak je schválně zkuste a uvidíte, že mi budete muset dát za pravdu!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 200 g mletého máku
- 140 g polohrubé mouky
- 100 g zakysané smetany
- 200 ml mléka
- 3 vajíčka
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 balíčky vanilkového cukru
- citron
Jak postupovat při přípravě?
- Zakysanou smetanu utřete se žloutky.
- Z bílků vyšlehejte sníh.
- V misce smíchejte prosáté oba dva druhy mouky, prášek do pečiva, 150 g cukru, 150 g rozpuštěného másla, mléko a ze surovin vypracujte hladké těsto.
- Do těsta poté pomalu zapracujte sníh.
- Z těsta vytvarujte bochánek, který zabalte do potravinářské folie a dejte do ledničky na 30 minut.
- Mezitím si připravte náplň: mák smíchejte se 100 g másla, vanilkovým cukrem, kůrou z jednoho citronu a vše dobře promíchejte.
- Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dvě části.
- Každou část poté vyválejte na pomoučeném vále do tvaru plátu, který bude velikostně odpovídat rozměrům vašeho plechu.
- První plát těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a navrstvěte na něho náplň.
- Přikryjte druhým plátem těsta a vrch propíchejte vidličkou.
- Plech s těstem a náplní vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C cca 10 minut.
- Poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 15 minut, dokud vám vrch nezezlátne.
- Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.
Věřím, že vám makové řezy zachutnají, stejně jako chutnají mě!
Reklama