Redakce ProSvět.cz
9 prosince, 2018

Recept na tyhle makové řezy mám od mojí babičky, která pro mě byla kuchařka s velkým K. V kuchyni se dokázala otáčet a její dobroty byly vyhlášené. Výborné makové řezy podle jejího receptu doma své rodině připravuji často a pokaždé se po nich jenom zapráší.

Pokud i vy máte rádi mák a nikdy nedokážete odolat něčemu sladkému na zub, pak je tento recept určený právě vám a já věřím, že vám udělá radost. S jeho pomocí totiž připravíte ty vůbec nejlepší makové řezy na světě, po kterých se vám budou dělat boule za ušima. Nevěříte? Tak je schválně zkuste a uvidíte, že mi budete muset dát za pravdu!

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g mletého máku
  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 ml mléka
  • 3 vajíčka
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • citron

Jak postupovat při přípravě?

  1. Zakysanou smetanu utřete se žloutky.
  2. Z bílků vyšlehejte sníh.
  3. V misce smíchejte prosáté oba dva druhy mouky, prášek do pečiva, 150 g cukru, 150 g rozpuštěného másla, mléko a ze surovin vypracujte hladké těsto.
  4. Do těsta poté pomalu zapracujte sníh.
  5. Z těsta vytvarujte bochánek, který zabalte do potravinářské folie a dejte do ledničky na 30 minut.
  6. Mezitím si připravte náplň: mák smíchejte se 100 g másla, vanilkovým cukrem, kůrou z jednoho citronu a vše dobře promíchejte.
  7. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dvě části.
  8. Každou část poté vyválejte na pomoučeném vále do tvaru plátu, který bude velikostně odpovídat rozměrům vašeho plechu.
  9. První plát těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a navrstvěte na něho náplň.
  10. Přikryjte druhým plátem těsta a vrch propíchejte vidličkou.
  11. Plech s těstem a náplní vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C cca 10 minut.
  12. Poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 15 minut, dokud vám vrch nezezlátne.
  13. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.

Věřím, že vám makové řezy zachutnají, stejně jako chutnají mě!

 

Sdílejte článek