Mnoho lidí si myslí, že připravit si domácí koblihy je příliš složité a časově náročné. Proto dávají přednost těm, které si mohou koupit v obchodě. Já jsem ale domácí koblihy vyzkoušela a ty kupované už nechci – domácí jsou vláčnější, jemnější a když je připravujete s láskou, mnohem více vám chutnají.
Pokud milujete koblihy a rádi si je dopřáváte na různé způsoby, pak si určitě dnešní recept nesmíte nechat ujít. Prozradím vám v něm, jak si připravit koblihy plněné zakysanou smetanou. Jsem přesvědčená o tom, že lepší koblížky jste ještě nikdy předtím nejedli!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 300 g hladké mouky
- 50 ml rumu (lze nahradit rumovým aroma)
- 1 vajíčko
- 4 čajové lžičky moučkového cukru
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- olej
- špetku soli
Jak postupovat při přípravě?
- Do misky dejte vajíčka, oba druhy cukrů, zakysanou smetanu a špetku soli.
- Všechny suroviny promíchejte.
- Poté ke směsi přidejte rum (nebo rumové aroma) a postupně přidávejte mouku.
- Pomocí rukou vypracujte hladké těsto.
- Na pomoučené desce těsto vyválejte na plát o síle cca 1/2 centimetru.
- Z plátu poté vykrajujte kolečka na koblihy.
- Nechte rozpálit olej a jednotlivé koblihy v něm smažte dozlatova.
- Po upečení podávejte posypané moučkovým cukrem.
Jak vidíte, připravit si domácí koblihy vlastně vůbec nic není. Recept není náročný ani na suroviny, ani na přípravu, nezabere vám to více jak hodinku a já věřím, že si s tímto receptem dokáže hravě poradit i ten, kdo s vařením a pečením teprve začíná.