Pokud máte rádi lehce pikantní jídla, která nezpůsobí oheň ve vašich ústech, ale jen jemně zaštípou na jazyku, pak určitě musíte vyzkoušet vepřové maso pečené po srbsku – takovou dobrotu jste totiž ještě nikdy nejedli!
Reklama
Recept na vepřové maso po srbsku jsem dostala od kamarádky, která jej má od příbuzných žijících v Srbsku. Mám ráda jemně ostrá jídla a tenhle pokrm dokáže naprosto uchvátit moje chuťové buňky. Není příliš pálivý, ale přesto lehoučce štípe na jazyku.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 1 kg vepřového masa
- 2 kg brambor
- 1 polévkovou lžíci hořčice
- 2 polévkové lžíce pálivého kečupu
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 čajovou lžičku majoránky
- 1 čajovou lžičku worcestrové omáčky
- 1 čajovou lžičku mleté papriky
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajovou lžičku drceného kmínu
Jak postupovat při přípravě?
- Maso omyjte, osušte a nakrájejte na plátky.
- Ze surovin (kromě brambor) připravte marinádu a do té maso naložte alespoň na 2 hodiny.
- Mezitím si připravte brambory, které omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Připravte si zapékací mísu, kterou vymažte máslem, naskládejte do ní brambory a na ty navrstvěte maso společně s marinádou.
- Zapékací mísu poté přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 200 °C cca 40 minut.
- Po uplynutí doby alobal sundejte, teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 25 minut.
Vepřové maso pečené po srbsku mám ráda nejen proto, že má dokonale vyvážené chutě, ale zároveň i proto, že je to oběd tzv. z jednoho hrnce (v tomto případě z jedné zapékací mísy), takže nemám doma hromadu nádobí a ještě si báječně pochutnáme.
Reklama