Redakce ProSvět.cz
9 prosince, 2018

Pokud máte rádi lehce pikantní jídla, která nezpůsobí oheň ve vašich ústech, ale jen jemně zaštípou na jazyku, pak určitě musíte vyzkoušet vepřové maso pečené po srbsku - takovou dobrotu jste totiž ještě nikdy nejedli!

Recept na vepřové maso po srbsku jsem dostala od kamarádky, která jej má od příbuzných žijících v Srbsku. Mám ráda jemně ostrá jídla a tenhle pokrm dokáže naprosto uchvátit moje chuťové buňky. Není příliš pálivý, ale přesto lehoučce štípe na jazyku.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 kg brambor
  • 1 polévkovou lžíci hořčice
  • 2 polévkové lžíce pálivého kečupu
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 čajovou lžičku majoránky
  • 1 čajovou lžičku worcestrové omáčky
  • 1 čajovou lžičku mleté papriky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajovou lžičku drceného kmínu

Jak postupovat při přípravě?

  1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na plátky.
  2. Ze surovin (kromě brambor) připravte marinádu a do té maso naložte alespoň na 2 hodiny.
  3. Mezitím si připravte brambory, které omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Připravte si zapékací mísu, kterou vymažte máslem, naskládejte do ní brambory a na ty navrstvěte maso společně s marinádou.
  5. Zapékací mísu poté přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
  6. Pečte na 200 °C cca 40 minut.
  7. Po uplynutí doby alobal sundejte, teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 25 minut.

Vepřové maso pečené po srbsku mám ráda nejen proto, že má dokonale vyvážené chutě, ale zároveň i proto, že je to oběd tzv. z jednoho hrnce (v tomto případě z jedné zapékací mísy), takže nemám doma hromadu nádobí a ještě si báječně pochutnáme.

Sdílejte článek