Křehké vepřové maso pečené po srbsku: jemně pikantní chuť vám naprosto učaruje

Pokud máte rádi lehce pikantní jídla, která nezpůsobí oheň ve vašich ústech, ale jen jemně zaštípou na jazyku, pak určitě musíte vyzkoušet vepřové maso pečené po srbsku – takovou dobrotu jste totiž ještě nikdy nejedli!

Recept na vepřové maso po srbsku jsem dostala od kamarádky, která jej má od příbuzných žijících v Srbsku. Mám ráda jemně ostrá jídla a tenhle pokrm dokáže naprosto uchvátit moje chuťové buňky. Není příliš pálivý, ale přesto lehoučce štípe na jazyku.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 kg brambor
  • 1 polévkovou lžíci hořčice
  • 2 polévkové lžíce pálivého kečupu
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 čajovou lžičku majoránky
  • 1 čajovou lžičku worcestrové omáčky
  • 1 čajovou lžičku mleté papriky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajovou lžičku drceného kmínu

Jak postupovat při přípravě?

  1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na plátky.
  2. Ze surovin (kromě brambor) připravte marinádu a do té maso naložte alespoň na 2 hodiny.
  3. Mezitím si připravte brambory, které omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Připravte si zapékací mísu, kterou vymažte máslem, naskládejte do ní brambory a na ty navrstvěte maso společně s marinádou.
  5. Zapékací mísu poté přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
  6. Pečte na 200 °C cca 40 minut.
  7. Po uplynutí doby alobal sundejte, teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 25 minut.

Vepřové maso pečené po srbsku mám ráda nejen proto, že má dokonale vyvážené chutě, ale zároveň i proto, že je to oběd tzv. z jednoho hrnce (v tomto případě z jedné zapékací mísy), takže nemám doma hromadu nádobí a ještě si báječně pochutnáme.

Čtěte také: Nedaří se Vám kvalitně vyprat prostěradla? Zde jsou 4 běžné chyby, které pravděpodobně děláte i Vy!