Recept na makový závin mě naučila moje babička a já už žádný jiný doma nedělám. Je krásně měkoučký, vláčný a společně s kafíčkem pro mě představuje tu nejlepší sladkou tečku. Pokud i vy chcete domácí závin vyzkoušet, nenechte si ujít dnešní recept!
Jen si představte, jak si v neděli po chutném obědě vyhodíte nohy na stůl, pustíte si v televizi nějaký zajímavý film a ke kafíčku budete líně přikusovat domácí závin. Inu uznejte sami, že jen taková představa dokáže způsobit, že se vám v ústech plaší chutě, nemám pravdu? Pokud máte rádi záviny úplně stejně jako já, pak určitě vyzkoušejte recept, který vám za chviličku prozradím.
Co budete potřebovat na přípravu?
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 15 g droždí
- 70 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
Maková náplň:
- 500 g mletého máku
- 200 g másla
- 300 ml mléka
- 200 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 1 čajovou lžičku citronové kůry
- 1 čajovou lžičku medu
Ořechová náplň:
- 500 g mletých ořechů
- 50 ml mléka
- 80 g rozinek
- 1 čajovou lžičku citronové kůry
- 200 g cukru
Jak postupovat při přípravě?
- Ze surovin na kvásek připravte kvásek a nechte ho vzejít.
- Jakmile kvásek vzejde, přidejte mouku a žloutky a vypracujte těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravte makovou náplň: mléko nechte sevřít s čajovou lžičkou medu, cukrem a trochou citronové kůry. Vařte 1-2 minuty, promíchejte a dejte stranou vychladnout.
- Poté připravte ořechovou náplň: mléko nechte sevřít, přidejte ostatní přísady, vařte 1-2 minuty, promíchejte a odstavte stranou, kde nechte náplň vychladnout.
- Těsto vyndejte z lednice, rozdělejte jej na 4 díly a každý díl poté postupně rozválejte na pomoučené desce na tenčí pláty.
- Každý plát poté naplňte vámi vybranou náplní, srolujte a uložte na plech vymazaný tukem těsně vedle sebe.
- Záviny potřete rozšlehaným žloutkem a nechte na teplém místě 30 minut odpočinout.
- Poté je potřete bílkem a vložte do předehřáté trouby.
- Domácí závin pečte na 150 °C cca 30-40 minut.
Věřím, že vám domácí závin plněný makem či ořechy určitě zachutná!