Měkoučký domácí závin: máte raději makový nebo ořechový?

Recept na makový závin mě naučila moje babička a já už žádný jiný doma nedělám. Je krásně měkoučký, vláčný a společně s kafíčkem pro mě představuje tu nejlepší sladkou tečku. Pokud i vy chcete domácí závin vyzkoušet, nenechte si ujít dnešní recept!

Jen si představte, jak si v neděli po chutném obědě vyhodíte nohy na stůl, pustíte si v televizi nějaký zajímavý film a ke kafíčku budete líně přikusovat domácí závin. Inu uznejte sami, že jen taková představa dokáže způsobit, že se vám v ústech plaší chutě, nemám pravdu? Pokud máte rádi záviny úplně stejně jako já, pak určitě vyzkoušejte recept, který vám za chviličku prozradím.

Co budete potřebovat na přípravu?

Těsto:

Čtěte také: Horko je tady. Jaký je ideální letní dezert, na kterém si nejenom pochutnáte, ale který vás také osvěží? Nebojte se želatiny. Právě želé dort je tím, co musíte vyzkoušet. Jak na něj?

  • 500 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky

Maková náplň:

  • 500 g mletého máku
  • 200 g másla
  • 300 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 čajovou lžičku citronové kůry
  • 1 čajovou lžičku medu

Ořechová náplň:

  • 500 g mletých ořechů
  • 50 ml mléka
  • 80 g rozinek
  • 1 čajovou lžičku citronové kůry
  • 200 g cukru

Jak postupovat při přípravě?

  1.  Ze surovin na kvásek připravte kvásek a nechte ho vzejít.
  2. Jakmile kvásek vzejde, přidejte mouku a žloutky a vypracujte těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
  4. Mezitím si připravte makovou náplň: mléko nechte sevřít s čajovou lžičkou medu, cukrem a trochou citronové kůry. Vařte 1-2 minuty, promíchejte a dejte stranou vychladnout.
  5. Poté připravte ořechovou náplň: mléko nechte sevřít, přidejte ostatní přísady, vařte 1-2 minuty, promíchejte a odstavte stranou, kde nechte náplň vychladnout.
  6. Těsto vyndejte z lednice, rozdělejte jej na 4 díly a každý díl poté postupně rozválejte na pomoučené desce na tenčí pláty.
  7. Každý plát poté naplňte vámi vybranou náplní, srolujte a uložte na plech vymazaný tukem těsně vedle sebe.
  8. Záviny potřete rozšlehaným žloutkem a nechte na teplém místě 30 minut odpočinout.
  9. Poté je potřete bílkem a vložte do předehřáté trouby.
  10. Domácí závin pečte na 150 °C cca 30-40 minut.

Věřím, že vám domácí závin plněný makem či ořechy určitě zachutná!