Měkoučký domácí závin: máte raději makový nebo ořechový?

Recept na makový závin mě naučila moje babička a já už žádný jiný doma nedělám. Je krásně měkoučký, vláčný a společně s kafíčkem pro mě představuje tu nejlepší sladkou tečku. Pokud i vy chcete domácí závin vyzkoušet, nenechte si ujít dnešní recept!

Jen si představte, jak si v neděli po chutném obědě vyhodíte nohy na stůl, pustíte si v televizi nějaký zajímavý film a ke kafíčku budete líně přikusovat domácí závin. Inu uznejte sami, že jen taková představa dokáže způsobit, že se vám v ústech plaší chutě, nemám pravdu? Pokud máte rádi záviny úplně stejně jako já, pak určitě vyzkoušejte recept, který vám za chviličku prozradím.

Co budete potřebovat na přípravu?

Těsto:

Čtěte také: Jaké zdravotní výhody má plnovous v zimě?

  • 500 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky

Maková náplň:

  • 500 g mletého máku
  • 200 g másla
  • 300 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 čajovou lžičku citronové kůry
  • 1 čajovou lžičku medu

Ořechová náplň:

  • 500 g mletých ořechů
  • 50 ml mléka
  • 80 g rozinek
  • 1 čajovou lžičku citronové kůry
  • 200 g cukru

Jak postupovat při přípravě?

  1.  Ze surovin na kvásek připravte kvásek a nechte ho vzejít.
  2. Jakmile kvásek vzejde, přidejte mouku a žloutky a vypracujte těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
  4. Mezitím si připravte makovou náplň: mléko nechte sevřít s čajovou lžičkou medu, cukrem a trochou citronové kůry. Vařte 1-2 minuty, promíchejte a dejte stranou vychladnout.
  5. Poté připravte ořechovou náplň: mléko nechte sevřít, přidejte ostatní přísady, vařte 1-2 minuty, promíchejte a odstavte stranou, kde nechte náplň vychladnout.
  6. Těsto vyndejte z lednice, rozdělejte jej na 4 díly a každý díl poté postupně rozválejte na pomoučené desce na tenčí pláty.
  7. Každý plát poté naplňte vámi vybranou náplní, srolujte a uložte na plech vymazaný tukem těsně vedle sebe.
  8. Záviny potřete rozšlehaným žloutkem a nechte na teplém místě 30 minut odpočinout.
  9. Poté je potřete bílkem a vložte do předehřáté trouby.
  10. Domácí závin pečte na 150 °C cca 30-40 minut.

Věřím, že vám domácí závin plněný makem či ořechy určitě zachutná!