Pokud hledáte recept na výtečný sváteční oběd, pak je kachna v marinádě přesně tím kulinářským tipem, který rozhodně musíte vyzkoušet. Pečení kachny se mnoho lidí obává, protože má strach, že její maso bude tuhé a suché. Díky tomuto receptu ale své rodině připravíte tak šťavnatou kachničku, že se budou během oběda olizovat až za ušima!
Pečená kachna v marinádě je recept od mojí kamarádky, díky kterému jsem se přesvědčila, že i tohle maso, kterému se hodně lidí vyhýbá, může chutnat jedním slovem dokonale. Recept je sice trochu náročnější, ale výsledná chuť za trochu námahy vynaložené v kuchyni rozhodně stojí.
Co budete potřebovat na přípravu?
- kachnu
- 115 ml pomerančové šťávy
- 5 ks jablek
- 100 ml sojové omáčky
- 30 g strouhaného zázvoru
- 1 polévkovou lžíci pomerančové kůry
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 čajové lžičky sušeného česneku
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
Na omáčku:
- 170 ml pomerančové štávy
- 12 čajových lžiček kachního výpeku
- 2 lžičky škrobu
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- 50 ml vody
- 1 tyčinku celé skořice
Jak postupovat při přípravě?
- Kachnu důkladně očistěte, opláchněte, zbavte případného peří.
- V misce smíchejte sojovou omáčku, pomerančovou šťávu, mletý zázvor, pomerančovou kůru a med. Všechno dobře promíchejte.
- Kachnu vložte do zapékací mísy a polijte ji marinádou.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici odpočívat 24 hodin. V polovině času maso otočte, aby se krásně namarinovalo z obou stran.
- 1 jablko oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty rozložte na pečicí plech pokrytý pečicím papírem.
- V misce smíchejte česnek s pepřem a potřete jimi kachnu.
- Zbylá jablka oloupejte a nakrájejte na čtvrtinky a vložte je do kachny.
- Kachnu vložte do předem předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 1,5 hodiny.
- Kachnu vyjměte z trouby, odeberte 12 lžiček výpeku a dejte je do misky.
- Vložte kachnu zpět do trouby.
- Výpek dejte na pánev, přidejte citronovou a pomerančovou šťávu,med, skořici a všechno dobře promíchejte. Směs přiveďte k varu, přidejte škrob smíchaný s vodou a dobře promíchejte, dokud vám omáčka nezhoustne.
- Kachnu vyjměte z trouby a můžete podávat přelitou omáčkou.
Věřím, že vám kachna v marinádě bude chutnat a že si tento recept u vás doma všichni zamilují.