Redakce ProSvět.cz
17 prosince, 2018

Pokud hledáte recept na výtečný sváteční oběd, pak je kachna v marinádě přesně tím kulinářským tipem, který rozhodně musíte vyzkoušet. Pečení kachny se mnoho lidí obává, protože má strach, že její maso bude tuhé a suché. Díky tomuto receptu ale své rodině připravíte tak šťavnatou kachničku, že se budou během oběda olizovat až za ušima!

Pečená kachna v marinádě je recept od mojí kamarádky, díky kterému jsem se přesvědčila, že i tohle maso, kterému se hodně lidí vyhýbá, může chutnat jedním slovem dokonale. Recept je sice trochu náročnější, ale výsledná chuť za trochu námahy vynaložené v kuchyni rozhodně stojí.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • kachnu
  • 115 ml pomerančové šťávy
  • 5 ks jablek
  • 100 ml sojové omáčky
  • 30 g strouhaného zázvoru
  • 1 polévkovou lžíci pomerančové kůry
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 čajové lžičky sušeného česneku
  • 1/2 čajové lžičky černého pepře
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice

Na omáčku:

  • 170 ml pomerančové štávy
  • 12 čajových lžiček kachního výpeku
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 50 ml vody
  • 1 tyčinku celé skořice

Jak postupovat při přípravě?

  1. Kachnu důkladně očistěte, opláchněte, zbavte případného peří.
  2. V misce smíchejte sojovou omáčku, pomerančovou šťávu, mletý zázvor, pomerančovou kůru a med. Všechno dobře promíchejte.
  3. Kachnu vložte do zapékací mísy a polijte ji marinádou.
  4. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici odpočívat 24 hodin. V polovině času maso otočte, aby se krásně namarinovalo z obou stran.
  5. 1 jablko oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty rozložte na pečicí plech pokrytý pečicím papírem.
  6. V misce smíchejte česnek s pepřem a potřete jimi kachnu.
  7. Zbylá jablka oloupejte a nakrájejte na čtvrtinky a vložte je do kachny.
  8. Kachnu vložte do předem předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 1,5 hodiny.
  9. Kachnu vyjměte z trouby, odeberte 12 lžiček výpeku a dejte je do misky.
  10. Vložte kachnu zpět do trouby.
  11. Výpek dejte na pánev, přidejte citronovou a pomerančovou šťávu,med, skořici a všechno dobře promíchejte. Směs přiveďte k varu, přidejte škrob smíchaný s vodou a dobře promíchejte, dokud vám omáčka nezhoustne.
  12. Kachnu vyjměte z trouby a můžete podávat přelitou omáčkou.

Věřím, že vám kachna v marinádě bude chutnat a že si tento recept u vás doma všichni zamilují.

Sdílejte článek