Karbanátky jsou u nás doma velmi oblíbeným jídlem, na kterém si s chutí smlsneme nejen my dospělí, ale pokaždé bleskurychle zmizí z talíře i našich dětí. Proto bych se s vámi ráda podělila o trochu jinou alternativu, kterou jsem si zamilovala a kterou si podle mě musí oblíbit úplně každý – takže i vy!
Pokud máte rádi mleté maso a rádi si připravujete právě karbabátky, které se dají jíst s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem (zkrátka jak má kdo nejraději), pak si určitě nenechte ujít zajímavý recept, který vás inspiruje k tomu, abyste si tuhle dobrotu zkusili připravit zase trochu jinak.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 1 kg mletého masa
- 400 g mrkve
- 200 g staršího chleba (bez kůrky)
- 200 ml mléka
- 2 vajíčka
- 1 větší cibuli
- sůl a pepř
- něco na vymazání plechu (sádlo, máslo, olej…)
- vajíčka podle počtu karbanátků (např: 6 karbanátků = 6 vajíček)
Jak postupovat při přípravě?
- Začněte tím, že si očistíte mrkev a tu následně nastrouháte.
- Chleba bez kůrek nakrájejte na kousky a zalijte mlékem.
- Cibulku nakrájejte na drobno a na troše oleje či másla ji lehce orestujte.
- Po chvilce přidejte nastrouhanou mrkev a společně chvíli smažte.
- Poté přidejte všechny zbylé suroviny, včetně chleba – ten předtím lehce vymačkejte.
- Vytvořte masovou směs, kterou po sejmutí z plotny nechte chvíli vychladnout.
- Dochuťte solí a pepřem tak, jak máte rádi.
- Jakmile směs vychladne, vytvarujte z ní jednotlivé bochánky, které skládejte vedle sebe na plech.
- Uprostřed každého karbanátku udělejte důlek, do kterého přijde vždy jedno celé vejce a trochu soli a pepře.
- Takto připravené karbanátky vložte do předehřáté trouby a pečte na 180-190 °C cca 40-45 minut.
Jestli vám můžu dát jednu malou radu na závěr, cca 10 minut před koncem pečení zvyšte teplotu a nechte masové bochánky pořádně propéct, vznikne na nich neodolatelná křupavá kůrčička. Podávat je můžete s čímkoli – s bramborami, kaší nebo bramborovým salátem.