Redakce ProSvět.cz
9 ledna, 2019

Karbanátky jsou u nás doma velmi oblíbeným jídlem, na kterém si s chutí smlsneme nejen my dospělí, ale pokaždé bleskurychle zmizí z talíře i našich dětí. Proto bych se s vámi ráda podělila o trochu jinou alternativu, kterou jsem si zamilovala a kterou si podle mě musí oblíbit úplně každý - takže i vy!

Pokud máte rádi mleté maso a rádi si připravujete právě karbabátky, které se dají jíst s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem (zkrátka jak má kdo nejraději), pak si určitě nenechte ujít zajímavý recept, který vás inspiruje k tomu, abyste si tuhle dobrotu zkusili připravit zase trochu jinak.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 kg mletého masa
  • 400 g mrkve
  • 200 g staršího chleba (bez kůrky)
  • 200 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 1 větší cibuli
  • sůl a pepř
  • něco na vymazání plechu (sádlo, máslo, olej...)
  • vajíčka podle počtu karbanátků (např: 6 karbanátků = 6 vajíček)

Jak postupovat při přípravě?

  1. Začněte tím, že si očistíte mrkev a tu následně nastrouháte.
  2. Chleba bez kůrek nakrájejte na kousky a zalijte mlékem.
  3. Cibulku nakrájejte na drobno a na troše oleje či másla ji lehce orestujte.
  4. Po chvilce přidejte nastrouhanou mrkev a společně chvíli smažte.
  5. Poté přidejte všechny zbylé suroviny, včetně chleba - ten předtím lehce vymačkejte.
  6. Vytvořte masovou směs, kterou po sejmutí z plotny nechte chvíli vychladnout.
  7. Dochuťte solí a pepřem tak, jak máte rádi.
  8. Jakmile směs vychladne, vytvarujte z ní jednotlivé bochánky, které skládejte vedle sebe na plech.
  9. Uprostřed každého karbanátku udělejte důlek, do kterého přijde vždy jedno celé vejce a trochu soli a pepře.
  10. Takto připravené karbanátky vložte do předehřáté trouby a pečte na 180-190 °C cca 40-45 minut.

Jestli vám můžu dát jednu malou radu na závěr, cca 10 minut před koncem pečení zvyšte teplotu a nechte masové bochánky pořádně propéct, vznikne na nich neodolatelná křupavá kůrčička. Podávat je můžete s čímkoli - s bramborami, kaší nebo bramborovým salátem. 

Sdílejte článek