Šťavnaté karbanátky zase trochu jinak: tahle varianta vám vykouzlí boule za ušima! -
Menu

Šťavnaté karbanátky zase trochu jinak: tahle varianta vám vykouzlí boule za ušima!

Karbanátky jsou u nás doma velmi oblíbeným jídlem, na kterém si s chutí smlsneme nejen my dospělí, ale pokaždé bleskurychle zmizí z talíře i našich dětí. Proto bych se s vámi ráda podělila o trochu jinou alternativu, kterou jsem si zamilovala a kterou si podle mě musí oblíbit úplně každý – takže i vy!

Pokud máte rádi mleté maso a rádi si připravujete právě karbabátky, které se dají jíst s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem (zkrátka jak má kdo nejraději), pak si určitě nenechte ujít zajímavý recept, který vás inspiruje k tomu, abyste si tuhle dobrotu zkusili připravit zase trochu jinak.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 kg mletého masa
  • 400 g mrkve
  • 200 g staršího chleba (bez kůrky)
  • 200 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 1 větší cibuli
  • sůl a pepř
  • něco na vymazání plechu (sádlo, máslo, olej…)
  • vajíčka podle počtu karbanátků (např: 6 karbanátků = 6 vajíček)

Jak postupovat při přípravě?

  1. Začněte tím, že si očistíte mrkev a tu následně nastrouháte.
  2. Chleba bez kůrek nakrájejte na kousky a zalijte mlékem.
  3. Cibulku nakrájejte na drobno a na troše oleje či másla ji lehce orestujte.
  4. Po chvilce přidejte nastrouhanou mrkev a společně chvíli smažte.
  5. Poté přidejte všechny zbylé suroviny, včetně chleba – ten předtím lehce vymačkejte.
  6. Vytvořte masovou směs, kterou po sejmutí z plotny nechte chvíli vychladnout.
  7. Dochuťte solí a pepřem tak, jak máte rádi.
  8. Jakmile směs vychladne, vytvarujte z ní jednotlivé bochánky, které skládejte vedle sebe na plech.
  9. Uprostřed každého karbanátku udělejte důlek, do kterého přijde vždy jedno celé vejce a trochu soli a pepře.
  10. Takto připravené karbanátky vložte do předehřáté trouby a pečte na 180-190 °C cca 40-45 minut.

Jestli vám můžu dát jednu malou radu na závěr, cca 10 minut před koncem pečení zvyšte teplotu a nechte masové bochánky pořádně propéct, vznikne na nich neodolatelná křupavá kůrčička. Podávat je můžete s čímkoli – s bramborami, kaší nebo bramborovým salátem. 

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Nejlepší hrnkové knedlíky všech dob. Zvládne je opravdu každý a…

Pokud občas sledujete nejrůznější kuchařské show nebo kulinářské soutěže, asi víte velmi dobře, jak moc se cení domácí knedlíky. Řada…
RECEPTY

Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte…

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít…
RECEPTY

Grilovací sezóna začíná – tyhle věcí prostě musíte ochutnat. Zapomeňte…

Léto a přípravy na něj jsou v plném proudu. Někteří z vás už jistě plánují letní dovolené v zahraničí, jiní se zas bohatě…
RECEPTY

Neuvěříte, jak jednoduše si můžete udělat skvělý jablečný koláč. Pokud…

Česká republika je plná osob, které naprosto milují sladké a nedají na něj za žádnou cenu dopustit. Pokud se do…
RECEPTY

Jahodová mňamka pro děti i dospělé. Hromadí se vám doma…

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak je načase konečně si po roce zase udělat pořádný jahodový dezert plný tohoto…
RECEPTY

Nevíte, co s cuketou? Dejte sbohem klasickým polévkám, nebo populární…

Cuketa je pro mnohé trochu nepochopitelnou zeleninou. Nemá vlastně moc žádnou chuť, ale na její zpracování existuje tolik receptů, že…