Nejíst vůbec nebo alespoň čas od času maso je dobré nejen pro vaše tělo, ale hlavně pro naší planetu. V dnešní době je vegetariánství a vegantsví více a více známý trend a my jsme za to rádi! Máme pro vás recept na skvělé vegetariánské řízky.
Tyto řízky jsou pro mě jakožto vegetariána skoro každoroční náhražkou za kapra při štědrovečerní večeři a jsou opravdu skvělé! Jsou tak dobré, že i zbytek mé rodiny (která maso jí) občas neodolá a nějaký ten zelný řízek ukradne i pro sebe.
Proč je vegetariánství a veganství prospěšné pro planetu? Z mnoha důvodů! Na produkci masa se spotřebuje několikanásobně tolik vody, co na vypěstování zeleniny, kvůli chování dobytku se mnohem více ničí půda a ovzduší a tak dále. Podrobnější vědecké vysvětlení najdete na mnoha webových stránkách. A vaše tělo ocení rostlinnou stravu také z několika důvodů – jeden z hlavních bude ten, že maso nám víceméně hnije v těle než ho správně strávíme, což u zeleniny nehrozí.
Budete potřebovat :
- 1 kg zelí
- 50 g strouhanky
- 3 vejce
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
Jak na to?
Zelí nařežte na plátky, ale neodstraňujte košťál, který drží listy pohromadě.
Zelí vařte pár minut v osolené vodě a nechte okapat.
Vejce rozmíchejte se solí a pepřem v jednom hlubokém talíři a do druhého si nasypte strouhanku.
Zelí obalte ve vajíčku a následovně ve strouhance a pak ještě jednou ve vajíčku.
Nyní už jen osmažte na rozpáleném oleji nebo dejte do trouby.
A řízky jsou na světě!
Tip na domácí dip:
Smíchejte bílý jogurt, majonézu, hořčici, koření tzaziky, čerstvé bylinky, pár kapek citrónu a máte výborný dip, který se hodí ke každé obalované zelenině!
Další zelenina, která je skvělá obalovaná je klasicky květák, brokolice, cuketa, ale i třeba celer.
Zeleninových alternativ můžete vymyslet opravdu spoustu. Brokolicové placky, placky z řepy a tak dále.
Budete se cítit mnohem lehčeji a tyto placky jsou skvělé i pro ty, co třeba zrovna drží dietu.
Přejeme vám dobrou chuť!