Redakce ProSvět.cz
17 ledna, 2019

Nejíst vůbec nebo alespoň čas od času maso je dobré nejen pro vaše tělo, ale hlavně pro naší planetu. V dnešní době je vegetariánství a vegantsví více a více známý trend a my jsme za to rádi! Máme pro vás recept na skvělé vegetariánské řízky.

Tyto řízky jsou pro mě jakožto vegetariána skoro každoroční náhražkou za kapra při štědrovečerní večeři a jsou opravdu skvělé! Jsou tak dobré, že i zbytek mé rodiny (která maso jí) občas neodolá a nějaký ten zelný řízek ukradne i pro sebe.

Proč je vegetariánství a veganství prospěšné pro planetu? Z mnoha důvodů! Na produkci masa se spotřebuje několikanásobně tolik vody, co na vypěstování zeleniny, kvůli chování dobytku se mnohem více ničí půda a ovzduší a tak dále. Podrobnější vědecké vysvětlení najdete na mnoha webových stránkách. A vaše tělo ocení rostlinnou stravu také z několika důvodů - jeden z hlavních bude ten, že maso nám víceméně hnije v těle než ho správně strávíme, což u zeleniny nehrozí.

Budete potřebovat : 

  • 1 kg zelí
  • 50 g strouhanky
  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Jak na to? 

Zelí nařežte na plátky, ale neodstraňujte košťál, který drží listy pohromadě.

Zelí vařte pár minut v osolené vodě a nechte okapat.

Vejce rozmíchejte se solí a pepřem v jednom hlubokém talíři a do druhého si nasypte strouhanku.

Zelí obalte ve vajíčku a následovně ve strouhance a pak ještě jednou ve vajíčku.

Nyní už jen osmažte na rozpáleném oleji nebo dejte do trouby.

A řízky jsou na světě!

Tip na domácí dip: 

Smíchejte bílý jogurt, majonézu, hořčici, koření tzaziky, čerstvé bylinky, pár kapek citrónu a máte výborný dip, který se hodí ke každé obalované zelenině!

Další zelenina, která je skvělá obalovaná je klasicky květák, brokolice, cuketa, ale i třeba celer.

Zeleninových alternativ můžete vymyslet opravdu spoustu. Brokolicové placky, placky z řepy a tak dále.

Budete se cítit mnohem lehčeji a tyto placky jsou skvělé i pro ty, co třeba zrovna drží dietu.

Přejeme vám dobrou chuť!

Sdílejte článek