Francouzské pečivo – to jsou křupavé bagety, pletýnky, croissanty a mnohé další druhy pečiva. Kdo by je nemiloval? Dnes jsme si pro vás připravili pravý francouzský recept na domácí pletenec se sezamem, kterou když jednou vyzkoušíte, už si ji nikdy v obchodě nekoupíte. Zaručuji vám pravý gurmánský zážitek.
Budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci sušeného droždí
- 250 ml vody
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- 80 ml oleje
- 1 vajíčko
- 250 gramů mouky
- 25 gramů sezamových semínek
Postup:
[sociallocker]
Na přípravu budete potřebovat uzavíratelná plastová kapsa, ale šikovnější si poradí a postačí jim i miska. Pojďme si ale říct něco právě o postupu se sáčkem.
Do kapsy vložíme droždí, vodu, cukr, sůl, olej a 220 gramů mouky. Sáček dobře uzavřeme a vymačkáme veškerý vzduch. V rukou vypracujeme těsto.
Sáček umístíme do velké misky s teplou vodou a necháme ho tam přibližně 30 minut. Těsto krásné vykyne.
Po půlhodině do sáčku přidáme 30 gramů zbývající mouky a dobře promícháme.
Těsto necháme v teplé vodě ještě další hodinu. Když je těsto vykynuté, vyndáme ho ze sáčku a rozdělíme na tři stejné části.
Z každého kousku těsta uděláme delší pás. Ze tří pásů zapleteme klasický cop.
Hotový cop dáme na plech s pečícím papírem a potřeme ho vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a pletenec pečeme cca 40 minut dokud nemá zlatavý povrch.
Chcete-li vidět podrobný návod, doporučuji postupovat krok za krokem podle tohoto videa. Dobrou chuť.
[/sociallocker]