Lívance patří k tradičním (nejenom) českým moučníkům, které můžete podávat i jako hlavní jídlo. Velmi oblíbené jsou u dětí, ale na své si přijdou i dospělí. Kromě tradičních kynutých lívanců se skořicovým cukrem nebo marmeládou jsou oblíbené také jako zákusek se šlehačkou a čerstvým ovocem. Těsto můžete nastavit celou řadou jiných surovin, a vytvořit tak zdravé lívance vhodné pro doplnění energie, nebo je zkrátka jenom udělat bez cukru a oleje.
Recept na kynuté lívance jako od babičky
Asi nejrozšířenější jsou kynuté lívance, které jsou nejčastěji připravovány s tvarohem, marmeládou, šlehačkou a různým ovocem. Ale výborné jsou také s máslem a skořicovým cukrem, nebo s ušlehanou sladkou bílkovou pěnou ochucenou ovocem. Lívance se dají připravit i ve slané podobě jako příloha k různým zeleninovým a masovým pokrmům, můžete je doplnit slaninou a podávat jako přílohu k zeleninovým salátům, nebo je sníst se sýrem a špenátem.
Recept na lívance ukázal i Pohlreich
Zdeněk Pohlreich přišel se zajímavým receptem na zdravější verzi lívanců, které připravuje na grilu. Jsou nadýchané, nevšední, a plné zdravého ovoce a smetany. Nemusíte se bát těsta protékajícího skrze rošt, lívance se v tomto případě připravují na másle v grilovací pánvi. Díky dřevěnému uhlí získají jemnou kouřovou příchuť a nezvyklou vůni, ale pokud po ruce gril, můžete k přípravě využít sporák s klasickou pánví nebo lívanečníkem, případně je strčit na plech do trouby.
Recepty na zdravé lívance bez cukru a oleje
Mezi zdravými recepty na lívance vévodí lívance banánové, které se hodí pro každou redukční dietu i sportovní jídelníček. Podle chuti je můžete doplnit proteinovým práškem nebo chia semínky, nebo dát přednost mnohem zajímavější a nutričně hodnotnější verzi s kefírem. Ten má pozitivní vliv na trávení, a do vašeho jídelníčku přinese i tolik potřebné bílkoviny v jejich přirozené podobě. Pokud je budete smažit na kvalitní teflonové pánvi, jde to i bez tuku. Místo cukru lze použít již zmiňovaný banán nebo rozmixované datle, a pro vyšší obsah vlákniny je doplnit dopředu namočenými ovesnými vločkami a již zmiňovanými chia semínky.
Když nemáte vejce, nedávejte ho tam; lívance bez vajec
Ať už jste vegani nebo ne, můžete si připravit lívance bez vajec. Ta obecně plní funkci „lepidla“, aby těsto drželo lépe pohromadě. V případě, že ho vynecháte, počítejte s řidším těstem (můžete ho sice zahustit moukou, ale nesmíte příliš). Lívance bez vajec mohou být kynuté i nekynuté, na výsledné chuti se absence vejce nějak výrazně neprojeví. Doplnit je můžete skořicovým cukrem, marmeládou, nebo je přelít javorovým sirupem a doplnit kousky ořechů.
Recept na zdravé lívance s jablky
Chcete si lívance trochu vylepšit, nebo je udělat zdravější? Nastavte těsto strouhanými jablky, čímž snížíte kalorickou hodnotu jídla, a dodáte tělu vitamíny a vlákninu. Pokud navíc část mouky nahradíte pomletými ovesnými vločkami, budou lívance sytější a ještě zdravější. Připravené těsto lze před pečením ochutit skořicí, ořechy a osladit. Výsledné jablečné placky můžete použít i jako svačinu na cesty, stačí je slepit marmeládou nebo nutellou. Oslazené banánem a doplněné chia semínky (případně proteinem) jsou dobré i samotné jako svačina při delších túrách nebo jako rychlé doplnění energie po sportu.
Receptů na lívance existuje mnoho, dá se říci, že každá hospodyňka mívala svůj oblíbený, a mnohé se udržely jako rodinné tradice až do dnešních dnů. Původ lívanců sahá do 17. století, a vychází z francouzských pocukrovaných „placek“ zalitých koňakem. Smažený moučník z litého těsta byl natolik oblíbený, že se v 19. století dostal do Rakouska a Německa, kde ho znají jako Liwantzen, nebo častěji jako Böhmische Liwantzen; pod tímto názvem ho najdete na německy psaném jídelním lístku dodnes. Lívance se postupně dostaly do Anglie a do U.S.A., kde patří k tradičním snídaňovým jídlům.