Na léto jsou nejlepší recepty na přípravu snadných a rychlých jídel, která se vaří nebo pečou takřka samotné a bez dlouhého postávání u sporáku. Přesně takový recept přinášíme právě dnes, protože je rychle hotové a zároveň báječně chutná. Navíc ho zvládne připravit i naprostý kuchařský začátečník. Současně je možné recept modifikovat podle surovin, které zbývají právě doma ve spíži nebo v ledničce. A co si tedy dnes připravíme?
Zapečené brambory s masem, sýrem a žampiony
Tohle snadné jídlo si zamilujete, protože nepotřebuje žádnou zvláštní přípravu, zároveň báječně chutná, protože pečení umožní snoubení chuti pečených brambor s masem. Sýrová krusta a žampiony navíc přidají tu správnou delikátní chuť. A co budete potřebovat? Připravte si zapékací misku nebo pekáček. Kromě toho budete ještě potřebovat pro 4 osoby:
- 800 g brambor,
- 800 g vepřového masa (krk, krkovice apod.),
- 600 g žampionů (nebo jiných sezónních hub),
- 200 g tvrdého sýra (eidam, gouda),
- 3 cibule,
- kelímek smetany na vaření (12 %),
- lžičku plnotučné hořčice,
- sůl,
- pepř,
- slunečnicový olej.
Příprava
Oloupejte cibuli a nakrájejte jí na půlměsíčky. Vložte cibuli do hluboké pánve a osmažte dozlatova na slunečnicovém oleji.
Očistěte důkladně žampiony a nakrájejte na obdobně silné plátky jako cibuli, přidejte do pánve a taktéž osmahněte dozlatova. Lehce osolte a opepřete.
Nyní oškrábejte brambory, omyjte ve studené vodě a nakrájejte na 5-7 mm tenké plátky a jemně osolte.
Připravte si vepřové maso, odstraňte blanky, žíly nebo přebytečný tuk, nakrájejte na centimetrové plátky a okořeňte podle libosti, osolte a opepřete.
Připravte si pečicí plech, velkou zapékací misku nebo pekáč a vymažte nádobu máslem včetně rohů. Nyní pokládejte střídavě řadu brambor, kterou budete střídat s řadou masa.
Na závěr je nutné připravit smetanovou omáčku. Smíchejte v misce smetanu na vaření se lžičkou plnotučné hořčice, osolte a opepřete, dobře promíchejte. Směsí potřete brambory i maso v zapékací míse. Překryjte vrstvou žampionů s cibulí z pánvičky po celé ploše a na úplný závěr posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na přibližně 50 minut. Povrch se žampiony a sýrem musí být dokonale propečený dozlatova. Před servírováním můžete ještě posypat sezónními bylinkami ze zahrádky, případně doplnit zeleninovým salátem.