Výborný předkrm ze syrové červené řepy

Reklama

Červená řepa je velmi zdravá potravina, která obsahuje nejen velké množství vitamínů, ale také minerálů, především železa. Chuť červené řepy však nemusí vyhovovat každému a řada lidí upřednostní jinou zeleninu, ať už v podobě předkrmu, přílohy nebo salátu. Díky následujícímu receptu je však řepu možné upravit do takové podoby a chuti, kterou si zamiluje prakticky každý.

Velmi chutný salát z červené řepy

Na přípravu salátu budete potřebovat následující ingredience:

  • červená řepa – 500 g
  • mrkev – 300 g
  • cibule – 350 g
  • sójová omáčka – 4 polévkové lžíce
  • slunečnicový olej – 100 g
  • ocet – 2 lžíce (ocet lze nahradit také nastrouhaným jablkem – 1ks)
  • cukr moučka – 2 lžíce
  • pepř a sůl – dle chuti

Příprava salátu z červené řepy

Pro přípravu salátu je nutné pečlivě vybrat vhodný kusy zeleniny. Zvláště u řepy je důležité, aby byla tmavá, hutná a masitá – čím tmavší tato zelenina je, tím je obvykle měkčí a sladší, a také obsahuje více šťávy. Proces přípravy salátu je pak realizován následujícím postupem:

  1. Řepu a mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
  2. Nastrouhanou zeleninu dobře promíchejte a přidejte moučkový cukr.
  3. Po promíchání s cukrem nechte směs chvíli stát, aby řepa pustila šťávu.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  5. Osmažte cibuli na slunečnicovém oleji (dozlatova) a ještě za tepla přidejte k odstáté směsi řepy a mrkve – směs je nutné promíchat ještě za tepla, aby se všechny ingredience rychle dostaly na stejnou teplotu, zůstanou tak křupavé.
  6. Pokapejte směs sójovou omáčkou, octem a přidejte pepř dle chuti.
  7. Nakonec dosolte dle potřeby.
  8. Salát následně přikryjte a nechte 2 hodiny stát v lednici.
Reklama

Pokud chcete dosáhnout pikantnější chuti, můžete do směsi přidat česnek či další koření.

Reklama