Zpátky ve formě? V 60 letech objevila sílu červené řepy, od té doby se cítí skvěle!

Maďarskou seniorku trápila řada zdravotních obtíží, měla velkou nadváhu, k tomu potíže s tlakem, ale nejhorší bylo, že pomalu přicházela o zrak vinou šedého zákalu. V 60 letech nebyla schopná se sama o sebe postarat a myslela na nejhorší. Tedy jen do doby, než jí kamarádka poradila recept, jak se dostat zase do formy. Hlavní roli v této ozdravné kúře hraje červená řepa, nenápadná a mnohými zatracovaná zelenina, která má však doslova zázračné účinky.

Zelenina se zvláštní chutí, ale zázračnými účinky

Červená řepa je levná, ale nenahraditelná. Hodí se výtečně do salátů, polévek i na pomazánky. Kromě rozmanitého kulinářského použití je však především zdravá a lidé by si ji měli dopřávat co nejčastěji, v případě zdravotních obtíží dokonce denně. Obsahuje vitamíny řady B a C, nadto celou řadu minerálů, jako jsou draslík, sodík, vápník nebo hořčík, které pomáhají regenerovat buňky a podporují imunitní systém člověka.

Při dietě, proti rakovině i šedému zákalu

Červená řepa obsahuje kromě množství vitamínů a minerálů také antioxidanty, které pomáhají odstraňovat z těla volné radikály a chrání před rozvinutím rakoviny. Kromě toho červená řepa zlepšuje krevní oběh a čistí tlusté střevo. Je skvělým pomocníkem při dietě, protože napomáhá vyplavování přebytečné vody z organismu včetně vyloučení toxinů, podporuje funkci střev a jater. Tím však výčet pozitivních účinků vůbec nekončí, protože právě jako v případě maďarské seniory napomáhá konzumace červené řepy ke zmírnění šedého zákalu a vidění. Obsažený tryptofan má navíc zklidňující účinky na mysl a nervovou soustavu.

Čtěte také: Upečte si výborné tvarohové sušenky ve tvaru růží

Jak jíst červenou řepu podle maďarského receptu?

Po vzoru maďarské seniory je vhodné konzumovat červenou řepu co nejčastěji, ideálně ve formě řepného salátu s cibulí. Oloupejte proto 3 řepy a vařte je ve vodě s trochou soli, poté nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Oloupejte dvě menší cibule, které naplátkujte na půlměsíčky, přidejte k řepě. Pokapejte extra panenským olivovým olejem, dochuťte octem a dosolte. Nechte hodinu odležet a konzumujte namísto přílohy nebo k večeři s celozrnným pečivem.