Léto je ideální doba k přípravě zeleninových salátů. Máme pro vás recept, podle kterého si z nejběžnějších zeleninových druhů připravíte extra zdravý a extra chutný salát. Navíc, pokud si ho připravíte do zásoby, můžete ho konzumovat celou zimu. Co budete potřebovat na větší množství tohoto salátu?
- 2,5 kg rajčat
- 1 kg okurky
- 700 g pepře
- 800 g cibule
- 1 ks česneku
- 40 g petržele
- 40 g kopru
- 35–40 g bazalky
- 2 lžíce soli
- 150 ml slunečnicového oleje
- 5 lžic cukru
- 5 lžic octa
Jak salát připravit?
Nejprve si připravte zeleninu. Důkladně ji umyjte, rajčata nakrájejte na tenké plátky, okurky můžete nakrájet na půlkruhy. Sladkou papriku nakrájejte na kostičky a z cibule udělejte půlkruhy. Kousky by měly být dostatečně silné, aby se nerozvařily. Vložte je do smaltované nebo plastové misky a promíchejte mezi sebou.
K míchání použijte ideálně dřevěnou vařečku nebo plastovou lžíci. Bylinky nasekejte na malé kousky a přidejte je do misky. Pak zeleninu zasypte solí a cukrem. Ještě jednou vše promíchejte. Nechte zeleninu v misce hodinu odstát, aby pustila šťávu. Poté přidejte ocet. Zeleninu začněte skládat do sklenic, nezapomeňte přilít i šťávu.
Sklenice klasicky zavařte
Sterilizujte sklenici po dobu třiceti až čtyřiceti minut. Pokud máte menší sklenice, půl litru a méně, bude stačit dvacet minut. Z daných ingrediencí naplníte asi pětilitrovou nádobu. V krajním případě můžete salát připravit jen z cibule a rajčat, doporučuje se ale okurku a papriky nevynechávat, dodává salátu výjimečnou chuť.
Takto zavařený salát určitě využijete jako přílohu k masům. Oceníte ho zejména v zimě, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek. Dodá vám spoustu potřebných vitamínů – okurka je bohatá na vitamín C, křemík a síru, v rajčatech najdete kyselinu listovou a vitamíny C, B a E. Paprika obsahuje vitamíny A, C a K a cibule v sobě skrývá zejména vitamíny skupiny B.