Léto je ideální doba k přípravě zeleninových salátů. Máme pro vás recept, podle kterého si z nejběžnějších zeleninových druhů připravíte extra zdravý a extra chutný salát. Navíc, pokud si ho připravíte do zásoby, můžete ho konzumovat celou zimu. Co budete potřebovat na větší množství tohoto salátu?

  • 2,5 kg rajčat
  • 1 kg okurky
  • 700 g pepře
  • 800 g cibule
  • 1 ks česneku
  • 40 g petržele
  • 40 g kopru
  • 35–40 g bazalky
  • 2 lžíce soli
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic octa

Jak salát připravit?

Nejprve si připravte zeleninu. Důkladně ji umyjte, rajčata nakrájejte na tenké plátky, okurky můžete nakrájet na půlkruhy. Sladkou papriku nakrájejte na kostičky a z cibule udělejte půlkruhy. Kousky by měly být dostatečně silné, aby se nerozvařily. Vložte je do smaltované nebo plastové misky a promíchejte mezi sebou.

K míchání použijte ideálně dřevěnou vařečku nebo plastovou lžíci. Bylinky nasekejte na malé kousky a přidejte je do misky. Pak zeleninu zasypte solí a cukrem. Ještě jednou vše promíchejte. Nechte zeleninu v misce hodinu odstát, aby pustila šťávu. Poté přidejte ocet. Zeleninu začněte skládat do sklenic, nezapomeňte přilít i šťávu.

Sklenice klasicky zavařte

Sterilizujte sklenici po dobu třiceti až čtyřiceti minut. Pokud máte menší sklenice, půl litru a méně, bude stačit dvacet minut. Z daných ingrediencí naplníte asi pětilitrovou nádobu. V krajním případě můžete salát připravit jen z cibule a rajčat, doporučuje se ale okurku a papriky nevynechávat, dodává salátu výjimečnou chuť.

Takto zavařený salát určitě využijete jako přílohu k masům. Oceníte ho zejména v zimě, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek. Dodá vám spoustu potřebných vitamínů – okurka je bohatá na vitamín C, křemík a síru, v rajčatech najdete kyselinu listovou a vitamíny C, B a E. Paprika obsahuje vitamíny A, C a K a cibule v sobě skrývá zejména vitamíny skupiny B.

Sdílejte článek