Jablečné koláče jsou po celém světě velmi oblíbené. U nás se spíš připravuje klasické štrůdl, ale jablečný koláč může být příjemná změna, kterou potěšíte a překvapíte svou rodinu nebo přátele. Tento recept je velmi jednoduchý a extrémně rychlý. Navíc nepotřebujete obrovské množství surovin, takže se vám tento recept bude jistě líbit a výsledek je lahodný. Vyzkoušejte a zaručeně nebudete litovat. Navíc můžete experimentovat s různými druhy ovoce.
Co budete potřebovat?
Dnes se podíváme na jablečný koláč, ale můžete použít i hrušky, broskve nebo jiné ovoce.
Na přípravu budete potřebovat:
- 4 velká vejce
- 200 g cukru
- 220 g mouky
- 170 g másla na kostičky
- 1 lžičku vanilkového cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- špetku soli
- jablka nebo jiné ovoce.
Ideální je také forma o velikosti 23 x 23 cm. Můžete samozřejmě použít i jinou formu, kterou máte k dispozici. Tento rozměr je ovšem ideální, abyste získali nejen chutný, ale také na pohled krásný dezert.
Způsob přípravy
Začněte tím, že oddělíte bílky od žloutků. V míse ušlehejte z bílků tuhý sníh s jednou lžící cukru. Samostatně vyšlehejte máslo se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nezískáte pěnu. Poté za stálého míchání přidejte jeden po druhém žloutky. Ke konci přidejte také prosátou mouku s práškem do pečiva a velmi důkladně promíchejte do hladka. Za stálého míchání přilijte mléko. Špachtlí ho opatrně zapracujte do těsta.
Plech vyložte pečicím papírem a vylijte do něj připravené těsto. Rovnoměrně jej rozložte, aby se koláč pekl všude stejně. Na těsto položte plátky jablek (nebo jiného ovoce) a do těsta je lehce tlačte. Plech dejte do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečte 50-60 minut. Hotový koláč vyndejte z trouby, odstraňte pečicí papír a nechte vychladnout. Na ozdobu ho můžete posypat moučkovým cukrem, pokud to máte rádi. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!