Domácí jablečný koláč, který připravíte za 10 minut

Jablečné koláče jsou po celém světě velmi oblíbené. U nás se spíš připravuje klasické štrůdl, ale jablečný koláč může být příjemná změna, kterou potěšíte a překvapíte svou rodinu nebo přátele. Tento recept je velmi jednoduchý a extrémně rychlý. Navíc nepotřebujete obrovské množství surovin, takže se vám tento recept bude jistě líbit a výsledek je lahodný. Vyzkoušejte a zaručeně nebudete litovat. Navíc můžete experimentovat s různými druhy ovoce.

Co budete potřebovat?

Dnes se podíváme na jablečný koláč, ale můžete použít i hrušky, broskve nebo jiné ovoce.

Na přípravu budete potřebovat:

Čtěte také: Ořechové cukroví. Na Vánoce si ho zamilujete

  • 4 velká vejce
  • 200 g cukru
  • 220 g mouky
  • 170 g másla na kostičky
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • špetku soli
  • jablka nebo jiné ovoce.

Ideální je také forma o velikosti 23 x 23 cm. Můžete samozřejmě použít i jinou formu, kterou máte k dispozici. Tento rozměr je ovšem ideální, abyste získali nejen chutný, ale také na pohled krásný dezert.

Způsob přípravy

Začněte tím, že oddělíte bílky od žloutků. V míse ušlehejte z bílků tuhý sníh s jednou lžící cukru. Samostatně vyšlehejte máslo se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nezískáte pěnu. Poté za stálého míchání přidejte jeden po druhém žloutky. Ke konci přidejte také prosátou mouku s práškem do pečiva a velmi důkladně promíchejte do hladka. Za stálého míchání přilijte mléko. Špachtlí ho opatrně zapracujte do těsta.

https://www.kiloretete.ro/

Plech vyložte pečicím papírem a vylijte do něj připravené těsto. Rovnoměrně jej rozložte, aby se koláč pekl všude stejně. Na těsto položte plátky jablek (nebo jiného ovoce) a do těsta je lehce tlačte. Plech dejte do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečte 50-60 minut. Hotový koláč vyndejte z trouby, odstraňte pečicí papír a nechte vychladnout. Na ozdobu ho můžete posypat moučkovým cukrem, pokud to máte rádi. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!