Ananas: vitamínová bomba, která zbaví kašle nebo zklidní nervy

Podzim je tady a s ním i různá respirační onemocnění a kašel, v horším případě přímo koronavirus, který útočí v další vlně na všechny kolem. Ve všech případech pomůže ananas, který pochází z exotických jižní krajů, ale funguje skvěle na posílení imunity i odstranění kašle. Díky aktivní složce dokáže dokonce vyčistit plíce a průdušky. Hodí se proto k pravidelné podzimní svačince, ale lze z něj připravit i lék pro chvíle, kdy už viry zaútočily, v krku bolí a z plic se dere neustávající kašel!

Bromelain na bolesti v krku i onemocnění kloubů

Ananas je lékem na různé neduhy díky obsaženému enzymu, který se nazývá bromelain. Tento enzym ovlivňuje chemické a bílkovinné procesy a jeho působením chrání tělo před záněty, bolestmi kloubů i rakovinou. Působí pozitivně na srdce a oběhovou soustavu, zlepšuje trávení, proto se často doporučuje ananas při redukčních dietách. Neméně důležitý je při nachlazení a kašli, čistí a chrání plicní sklípky, uvolňuje hlen a mírní bolesti krku. Bromelain se ukrývá v ananasových semíncích, proto je nutné po oloupání jej celý rozmixovat v mixéru, při tepelné úpravě by totiž ztratil svoji účinnost.

Vitamínová bomba pro posílení obranyschopnosti těla

Toto jižní ovoce neobsahuje pouze bromelain, ale honosí se velkým množství vitamínů C, A, E a řady B, dále minerálů, jako jsou draslík, vápník, hořčík, fosfor a mangan. Ananas ukrývá i další bohatství, jako jsou antioxidanty nebo barvivo beta-karoten. Dužnina ananasu obsahuje až 85 % vody a menší množství vlákniny. Šálek čerstvého ananasu posílí organismus i nabudí dobrou náladu, protože obsažené antioxidanty chrání tělo před oxidačním stresem, depresemi a melancholií.

Čtěte také: 3 suroviny vám stačí pro boj proti kašli!

Recept na ananasový sirup při nachlazení nebo kašel

Jak ještě umocnit účinky ananasu? Pomůže delikátní ananasový sirup, který si snadno připravíte doma. Pomůže zbavit se bolesti v krku i kašle a na přípravu budete potřebovat pouze:

  • 1 šálek čerstvého ananasu (na kousky),
  • ¼ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy,
  • ½ lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaného nahrubo),
  • 1 lžíci medu,
  • ½ lžičky kajenského pepře.

Všechny ingredience stačí rozmixovat a pít 3krát denně čtvrt šálku, zbytek skladovat v chladničce.