Koblihy jsou obvykle kulaté a plněné nějakým druhem marmelády. Rozhodně to ale není podmínka, kterou musí všechny splňovat. Bohužel klasické koblihy jsou často až příliš sladké, ale naše domácí koblihy s krémem jsou příjemně sladké, jednoduché a přípravu a lahodné na chuť.
Co budete potřebovat?
Příprava odpalovaného těsta není vůbec složitá. Do hrnce nalijte vodu, olej, sůl, cukr a zasypte moukou. Míchejte, dokud se vzniklé těsto neoddělí od stěn hrnce. Poté do těsta přidejte také vejce. Přidávejte je po jednom a vždy směs důkladně promíchejte. Tímto způsobem zapracujete do těsta všech 5 vajec. Podívejme se, kolik surovin budete potřebovat:
- mouka – 20 dkg,
- vejce – 5 ks,
- voda – 2 dl,
- olej – 2 dl,
- sůl – špetka.
Způsob pečení je klíčový
Připravte si cukrářský sáček a naplňte ho připraveným těstem. Poté plech vyložte pečicím papírem a lehce ho pokropte vodou. Množství, které je uvedené výše, by mělo vystačit asi na 19 koblih. Pomocí sáčku vytvarujte těsto do tvaru rohlíku nebo banánu. Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 25-30 minut.
Důležité je, abyste během pečení nikdy neotvírali dveře trouby. Mnoho lidí to dělá a potom se diví, že jim těsto spadlo. Pokud ale se ale udržíte, získáte nádherné a neuvěřitelně nadýchané pečivo, které můžete servírovat k snídani i svačině. Pokud nechcete mít podlouhlé koblihy, můžete samozřejmě cukrářským sáčkem vytvarovat i klasický, kulatý tvar.
Čím je naplnit?
Po upečení nechte koblihy vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je uprostřed rozřízněte, abyste je mohli naplnit. Naplnit je můžete krémem z pudinku, zmrzlinou nebo marmeládou. Stejně dobrá ale bude také nutella nebo jiné pomazánky. Záleží pouze na vás, na co budete mít zrovna chuť. S dětmi můžete vesele experimentovat a dopřát jim sladkost, která jim bude skutečně chutnat.