Milujete jablka, ale už pomalu nevíte, co s nimi? Jestli máte velkou zásobu čerstvých jablek, ze kterých jste dělali křížaly, džemy nebo marmelády, vyzkoušejte je také v koláči nebo dortu. Jablka jsou plná vitamínů, navíc díky nim nebude dezert suchý a pochutná si na něm opravdu každý. Co budete na jednoduchý recept potřebovat?
Snadněji už to nejde
Na výrobu babiččina sušenkového jablečného koláče si připravte:
- 5 jablek
- 5 vajec
- Sklenici cukru
- Sklenici mouky
- 2 lžičky vanilkového cukru
- Lžičku skořice
Poté už stačí postupovat podle receptu a budete mít za hodinu hotovo. Je to ideální dezert pro návštěvy, který potěší v létě i v zimě. Vejce dobře vyšlehejte s cukrem i vanilkovým cukrem do pěny. Trvejte na to, aby šlehání trvalo alespoň pět minut, protože koláč bude lépe kynout a vejce tím budou dobře našlehaná. Poté pomalu vmíchejte mouku a skořici.
Koláč se bude péct necelou hodinu
Polovinu těsta nalijte do formy, kterou si předtím vyložte pečícím papírem. Navrch dejte oloupaná a také nakrájená jablka, můžete zvolit měsíčky nebo kostičky. Zbytek těsta nalijte na jablka. Koláč dejte do trouby, kterou si vyhřejte na 180 stupňů a pečte 40-50 minut. Kontrolujte stav upečení pomocí špejle, podle toho poznáte, jestli už je hotovo. Každá trouba může péct koláč jinak dlouhou dobu.
Upečený koláč vyndejte, nechte trochu vychladnout a posypte ještě moučkovým cukrem. Ideální kombinací je, když si ho dáte ještě teplý s kouskem zmrzliny. Na léto je to jedinečná pochoutka. Už nebudete chtít péct jiný koláč, protože tento recept je jednoduchý a navíc velmi chutný. Vyzkoušet ho můžete také s hruškami nebo dalším ovocem. Obměnit si ho můžete podle sebe a pokaždé tak budete mít jiný dezert, kterým potěšíte celou rodinu. Navíc můžete vyzkoušet kulatou i hranatou formu, pokaždé ale sledujte, jestli se koláč peče rovnoměrně.
Zdroj: pukuotukas.com