Nejchutnější domácí klobásky uděláte přesně podle našeho receptu. Jestli je vaše rodina na masové pokrmy, určitě si tyto klobásy zamiluje. Jsou totiž velmi chutné a už nebudete chtít zkoušet nové recepty. Tento je velmi jednoduchý a pochutná si na něm nejen rodina, ale pohostit můžete také svoje známé. Co budete na výrobu klobás potřebovat?
Klobásy pro milovníky masa
Na přípravu domácích klobás si připravte:
- 1 kg vepřového tučného masa
- Vepřová jelita
- 4 stroužky česneku
- 2-3 snítky petržele
- 2-3 snítky kopru
- Lžičku mletého černého pepře
- 0,5 lžičky papriky
- 1,5 lžičky soli
- 200 ml vody
A pak už stačí jen pustit se do výroby! Maso si umelte na mlýnku na maso, můžete použít hrubé síto, protože s masem budete ještě pracovat. Najdete ho v příslušenství každého mlýnku na maso.
Přidejte k masu nakrájenou zeleninu, oblíbené koření podle chuti a také sůl. Někdo má rád, když jsou klobásy nebo párky trochu přesolené, proto chutnají o něco lépe. Záleží to ale na vás, přidat můžete i bylinky nebo jiné koření. Česnek si nasekejte nožem nadrobno a přidejte k masu.
Dejte si pozor na plnění klobás
Zalijte studenou vodou, aby zůstala šťavnatost. Na jeden kilogram masa budete potřebovat asi sklenici vody.
Promíchejte, misku přikryjte folií a dejte na 3-4 hodiny.
Připravte si vepřová střívka, asi dva metry. Opláchněte je, zalijte teplou vodou a nechte 10-15 minut stát.
Poté střívka naplňte hadicí, kterou nasaďte na mlýnek na maso. Dejte si ale pozor, ať klobásy nenaplníte moc, protože by mohly popraskat.
Naplněné je dejte do pekáče, zavažte konce a také několikrát na každém konci zakruťte, aby jelita vypadala jako klobásy.
Můžete na některých místech také propíchat klobásy vidličkou. Pekáč dejte do trouby, kterou si zapněte na 170 stupňů a pečte 25 minut.
Poté teplotu zvyšte na 200 stupňů a nechte péct dalších 25 minut.
Zdroj: pukuotukas.com