Okurky na všechny způsoby, Češi prostě tuhle zeleninu milují. Každoročně se v každé rodině zavařují nakládačky, které v zimě zpestřují jídelníček a přinášejí tolik potřebné vitamíny a minerály. Přidávají se do majonézových pomazánek i salátů, které se připravují po vzoru slavného salátu Olivier po celém světě. Právě v něm hrají hlavní roli okurky, které se však konzervují spolu s octem, který všichni nesnesou. Ocet se nedoporučuje při mnoha onemocněních i při překyselení žaludku. Jak okurky připravovat bez něj?
Ingredience
Jak připravit delikátní okurky bez dráždivé kyseliny octové? Vhodnější je použití citronu, protože kyselina citronová je mnohem šetrnější a nevyvolává žaludeční potíže. Okurky si přitom zachovávají křupavost, k tomu se citronová chuť skvěle snoubí s aromatickými bylinkami, jako je kopr. Co budete na přípravu okurek s tóny citronu potřebovat? Připravte si:
- okurky nakládačky – 550-650 g
- citrón – ½ ks
- česnek – 3 stroužky
- kopr – 2 svazky
- celý černý pepř – 5 ks
- voda – 1 l
- sůl – 50 g
- kyselina citrónová – 1 lžička
- cukr – 150 g
Postup přípravy
Jak začít? Okurky se musí nejprve dokonale očistit pomocí kartáčku a naložit do lavoru nebo nádoby se studenou vodou asi na 6 hodin, poté se musí ještě opláchnout a odstranit z nich stopky pomocí nože.
Do dokonale vysterilizovaných sklenic pomocí vařící vody z rychlovarné konvice vložte kopr, oloupané stroužky česneku a kuličky pepře. Pro ozvláštnění chuti je možné přidat omyté třešňové nebo dubové listy.
Omytý citron nakrájejte na plátky a vložte do sklenic. Napěchujte omyté okurky.
Zalijte horkou převařenou vodou. Nechte 20 minut působit, poté vodu vylijte ze sklenice do hrnce, svařte s kyselinou citronovou, se solí a s cukrem. Opětovně zalijte okurky ve sklenicích.
Na závěr se musí sklenice uzavřít pomocí víčka, otočit dnem vzhůru a nechat pod utěrkou zchladnout. Po měsíci se mohou servírovat samotné, podávat jako příloha nebo přidávat do salátů dle potřeby.
Zdroj: sovkusom.ru