Chcete si upéct neuvěřitelně lahodnou čokoládovou roládu s jemným jogurtovým krémem? Tato roláda se při rolování nezlomí a nepopraská, pokud znáte jednoduchý trik. Snadno si podmaní každou návštěvu a neudělá ostudu ani na slavnostní tabuli. Příprava je poměrně jednoduchá. Co budete potřebovat? Na těsto si připravte:
Ingredience na těsto a krém:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 90 g mouky
- 20 g kakaa
- 30 ml vody
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku vanilkového cukru
- Špetku soli
Na krém pak budete potřebovat:
- 350 g jogurtu nebo zakysané smetany
- vejce
- 100 g cukru
- 30 g másla
- 15 g mouky
- 15 g škrobu
- lžičku vanilkového cukru
- 3 lžíce džemu
- něco na namáčení (sirup, mléko nebo silná káva).
Troubu si předehřejte na 200 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Pak začněte připravovat těsto.
Do misky rozklepněte 4 vejce a přidejte špetku soli.
Vyšlehejte do světlé pěny.
Přidejte lžičku vanilkového cukru a postupně přidávejte i klasický bílý cukr.
Šlehejte dalších 10 minut. Hmota by měla být vzdušná a nadýchaná.
Trik je v tom do výsledného těsta nalít dvě polévkové lžíce vody a jemně promíchat metličkou, pak bude roláda pružnější a nezačne praskat.
Pečte asi 10 minut
Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Ve třech dávkách přidávejte k rozšlehaným vejcím.
Těsto přitom míchejte metličkou zdola nahoru.
Hotové těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do rovnoměrně vrstvě.
Pečte v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut. Upečené těsto bude při stlačení prstem uprostřed trochu pružit.
Hotový plát těsta nechte dvě minuty chladnout, poté jej otočte na nový pečicí papír a papír, na kterém se pekl, opatrně odstraňte. Nechte těsto úplně vychladnout a mezitím si připravte krém.
V hrnci smíchejte cukr, škrob a mouku.
Přidejte jedno vejce a dobře promíchejte metličkou.
Pak přidejte jogurt nebo zakysanou smetanu a míchejte do homogenní hmoty.
Čím hustší jogurt, tím lepší bude krém.
Uvařte krém
Plotýnku zapněte na střední plamen a za stálého míchání počkejte, až smetana zhoustne a provaří se. Jakmile začne smetana na dně houstnout, zvyšte plamen a přiveďte krém k varu. Když se objeví první bublinky, za stálého míchání vařte další minutu, aby se mouka a škrob dobře provařily a stáhněte z ohně.
Do horké směsi přidejte lžičku vanilkového cukru, případně špetku vanilinu, a 30 g másla.
Dobře promíchejte, dokud směs nebude zcela hladká.
Zakryjte potravinářskou folií. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Poté plát těsta trochu navlhčete a potřete rovnoměrně tenkou vrstvou libovolného džemu.
Na džem pak naneste vychladlý krém.
Roládu pevně srolujte pomocí pečicího papíru, obalte folií (případně pečicím papírem) a dejte minimálně na hodinu do lednice rozležet.
Roládu můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou a strouhaným kokosem.
Zdroj: plyashka.com